ChristenUnie sluit weer aan bij onderhandelingen in Amersfoort: 'Voor de zomervakantie een coalitie'

© RTV Utrecht
Amersfoort - ChristenUnie gaat weer meedoen aan de onderhandelingen voor nieuw een gemeentebestuur in Amersfoort. De partij sluit aan bij D66, GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren, die al langer in gesprek zijn over een coalitie.
Formateurs Pim van den Berg en Patricia Seitzinger hebben haast: ze willen voor de zomervakantie een akkoord presenteren. Het is alweer bijna drie maanden geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen waren.
Het formeren gaat niet heel soepel; onlangs verliet Amersfoort2014 de onderhandelingstafel. Er lag al een 'stevige basis' voor een akkoord, maar de partijen werden het uiteindelijk niet eens over mobiliteit. De lokale partij Amersfoort2014 had andere ideeën over de westelijke rondweg en het aantal goederentreinen dat door de stad rijdt.
Na het vertrek van Amersfoort2014 moesten de formateurs op zoek naar een vervangende partij. Dat is dus de ChristenUnie geworden. Met die partij werd eerder ook al gesproken, maar informateur Kiki Hagen besloot daarna de voorkeur te geven aan andere partijen. Tot teleurstelling van ChristenUnie-lijsttrekker Hans Bol: "Wij hadden graag meegedaan in een coalitie", zei hij in april.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.