Minister Van der Wal past stikstofplan niet aan na kritiek VVD-leden

Premier Rutte op het VVD-congres, waar veel kritiek was op de stikstofplannen.
Premier Rutte op het VVD-congres, waar veel kritiek was op de stikstofplannen. © ANP
Provincie Utrecht - Minister Christianne van der Wal van Stikstof wil haar stikstofplan niet aanpassen, ook niet nu een nipte meerderheid van de VVD-leden het te ver vindt gaan. Het is straks aan de Tweede Kamer om via het debat over het kabinetsplan eventuele aanpassingen af te dwingen, vindt de minister.
Op een partijcongres zei een meerderheid van de VVD-leden vanmiddag nee tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het gisteren gepresenteerde plan gaat hen te ver. Veel boerenbedrijven zullen moeten verdwijnen, vooral in het oosten van onze provincie. Een motie waarin de Tweede Kamerfractie van de liberalen wordt opgeroepen tegen de stikstofplannen te stemmen, haalde 51 procent van de stemmen. Een nipte meerderheid dus.
Maar Van der Wal zegt dat de motie haar niet motiveert om te plannen te wijzigen. "Ik snap de zorgen. Dat meen ik echt. Toen ik aan deze klus begon, had ik nooit verwacht dat ik hiermee de publieksprijs zou winnen. Ik heb heel veel zorgen gehoord over de aanpak en de impact voor de boeren. We zoeken de balans tussen economie en natuur."

Boeren moeten stoppen in de Gelderse Vallei

In de gisteren gepresenteerde plannen staat dat de stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei met 58 procent omlaag moet. Het gaat dan vooral om het gebied rond plaatsen als Veenendaal, Renswoude en Rhenen. Concreet betekent het dat veel boeren de komende jaren hun bedrijf moeten beëindigen. Het nieuws leidde tot veel woede. Boze boeren trokken naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) om te demonstreren.
De VVD'ers die vandaag de motie indienden tégen het stikstofbeleid, vrezen dat het gedwongen vertrek van veel boeren ten koste gaat van de leefbaarheid in agrarische gebieden. Ze willen dat er 'zorgvuldig, realistisch en liberaal stikstofbeleid' komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.