Toen de Beach Boys naar Baambrugge kwamen: 'Ze waren gewoon onderdeel van de inventaris'

© RTV Utrecht
Baambrugge - Het is moeilijk voor te stellen dat een van een van de grootste bands van de wereld uitgerekend Baambrugge koos om een album op te nemen. Toch gebeurde het. The Beach Boys streken in 1972 neer in het plaatsje bij de provinciegrens en lieten daar de plaat 'Holland' vastleggen. Dat is precies 50 jaar geleden en daarom maakte RTV Utrecht een podcast en een item waarin we spraken met inwoners uit Baambrugge die er toentertijd bij betrokken waren.
Waarom kozen de Amerikaanse supersterren uitgerekend voor Baambrugge? Dat had alles te maken met hun manager. Die was fan van Nederland en dacht dat het goed was voor de band, die in een creatieve dip zat, om nieuwe inspiratie op te doen. Aan de Rijkstraatweg werd een schuur betrokken waar de band begon met hun opnames.
Een halve eeuw geleden kwamen de Beach Boys naar Baambrugge
Op de plek van de schuur staat inmiddels een loods. En die grenst aan de achtertuin van Merlijn en Natascha Kalkman. "Ja, daar is het opgenomen. De elpee 'Holland' van de Beach Boys", vertelt Merlijn vol trots. Het echtpaar kocht het huis een paar jaar geleden in de wetenschap dat de tuin op een bijzondere plek lag. Natascha: "Ik vind het een mooi stukje historie wat er net achter ons terrein heeft plaatsgevonden. Wij waren er niet bij, maar het is heel mooi om dat verhaal mee te krijgen en ook weer door te geven."

Stoned

Freek Kolder was er destijds wél bij. Hij was de eigenaar van restaurant-café 'De Punt' dat recht tegenover de studio ligt. De Beach Boys kwamen dagelijks in het café voor een uitsmijter, een bal gehakt of een tosti. "Ja ze kwamen gewoon binnen, net als ieder ander", vertelt Kolder. "Ze waren af en toe wel een klein beetje stoned, maar voor de rest merkte je er niet zoveel van."
Kolder sprak de bandleden dagelijks als ze aan de bar zaten. "Ik kon wel wat Engels, maar het was niet m'n moedertaal. Toch kwamen we er meestal wel uit. We praatten over koetjes en kalfjes, wat ze leuk vonden en wat ik leuk vond. Ik heb het meeste met Carl Wilson te maken gehad. Daar had ik het meeste affectie mee, zeg maar."
Het waren sympathieke jongens vond Kolder. Maar hij, noch de rest van het dorp, waren erg onder de indruk van de supersterren. "Nee, het waren voor mij gewoon klanten. En omdat ze ook zo vaak kwamen, hoorden ze gewoon een beetje bij de inventaris in die tijd."

Bed & Breakfast

Terug naar het huis van Merlijn en Natascha. Daar ligt de befaamde elpee op de platenspeler. "Relaxed he?", zegt Natascha. Merlijn: "Er zit ook een mooi ritme in". 'Holland' werd overigens nooit een daverend succes. Toch kreeg de elpee redelijke kritieken en 'Sail on Sailor' werd een bescheiden hit.
Merlijn en Natascha krijgen nog wel eens onaangekondigd bezoek van mensen die willen weten of de plaat echt in hun achtertuin is opgenomen. "Dan komen ze het terrein oprijden en vragen: is dat nu hier geweest?"
De Baambruggers spelen nu met de gedachte om in hun achtertuin een bed & breakfast te beginnen. "En we vinden het dan wel leuk om daar dan de 'Beach Boys Bead & Breakfast Baambrugge' van te maken."
Wie weet komt het er ooit van en kun je straks slapen in de buurt van een stukje bijzondere Baambrugse geschiedenis. "Als je hier dan in de achtertuin ligt en je doet je ogen dicht en je hebt het idee dat je de Californische klanken hoort en je voelt de wind waaien. Dan waan je je een beetje in Californië. Californië in de polder."
RTV Utrecht nam een podcast op over de komst van de Beach Boys naar Baambrugge. Er werd gesproken met verschillende inwoners van het dorp die er nauw betrokken bij waren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.