Podcast Stadhuisplein: 'GroenLinks heeft het best onderhandeld voor een nieuwe coalitie'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - GroenLinks is de grote winnaar van de coalitieonderhandelingen in Utrecht. Die conclusie trekt het panel van de Podcast Stadhuisplein Utrecht. GroenLinks heeft de meeste van hun punten in het akkoord binnengehaald. Opvallend vindt het panel dat met name de PvdA en Student & Starter hun speerpunten uit de campagne niet verzilverd hebben.
De maandelijkse podcast Stadhuisplein Utrecht staat dit keer geheel in het teken van de nieuwe Utrechtse coalitie. Die is inmiddels aan het werk, en bestaat uit de oude coalitie GroenLinks, D66 en ChristenUnie, aangevuld met de PvdA en Student & Starter. Deze partijen schreven een boekwerk van bijna tachtig pagina's. "En dat was vooraf niet de bedoeling", zegt Dimitri Gilissen, oud-fractievoorzitter voor de VVD. "Want ze wilden een akkoord op hoofdlijnen en ruimte voor de raad." Tom Staal vindt het akkoord vooral erg breed en weinig concreet.
In de titel van het coalitieakkoord staat dat dit college gaat voor betaalbaar wonen. Tom Staal: "Nee dus, want ze maken alles alleen maar duurder." Hij doelt daarmee op de fors stijgende gemeentelijke belastingen. Yet van den Bergh, hekelt het plan om in heel de stad betaald parkeren in te voeren. Zij zegt dat zij dat als vroeger als wethouder al heeft onderzocht, maar dat dat wettelijk niet mag, omdat je alleen lokale belastingen mag heffen als er een probleem is.

Rijnenburg

Dat GroenLinks de winnaar is, blijkt ook uit de plannen voor polder Rijnenburg. D66 en de PvdA zeiden in de campagne dat ze zo snel mogelijk willen gaan bouwen, maar in het akkoord is dat uitgesteld op zijn minst tot 2035 en afhankelijk gemaakt van de komst van een tram. "Slappe hap", vindt Tom Staal. "2035, dat geeft nog vijftien jaar de tijd om er nog over te soebatten. En dan gebeurt er nog niets." Ook de afhankelijkheid van een tram kan niet op applaus rekenen. "Lot (van Hooijdonk) en trams, dat is geen gelukkige combi", memoreert Van den Bergh aan de aanleg van de sneltram naar De Uithof. "Het boeit me niet of er een tram komt, er moeten huizen komen. Zo is er nog nooit gebouwd in Nederland." In Japan leggen ze eerst de infrastructuur aan en gaan dan pas bouwen. In Nederland is dat niet gebruikelijk, betoogt de oud-wethouder.
Het panel heeft vertrouwen in het merendeel van de wethouders in dit nieuwe college. Met name de verwachtingen over Susanne Schilderman (D66) zijn hoog gespannen. Dimitri Gilissen: "Verrassend. Susanne is rete-slim. Je hebt slim en heel erg slim, en ik plaats haar in die laatste categorie." Ook Eva Oosters krijgt het vertrouwen, maar het panel vindt wel dat ze een veel te magere portefeuille heeft. Dat Lot van Hooijdonk (GroenLinks) terugkeert wekt verbazing bij het panel. Tom Staal: "Die is totaal ongeschikt gebleken de afgelopen jaren en zit er nu gewoon weer", betoogt hij. Het stoort hem vooral dat Van Hooijdonk twee keer een motie van wantrouwen aan haar broek kreeg, die door de complete oppositie gesteund werd, en dat ze toch bleef zitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.