1 jaar na de valwind: Alex en Emmy zetten campingstoeltjes klaar in de kelder ‘om te vluchten’ als het nodig is

Leersum - Het begon op die 18 juni vorig jaar een beetje te waaien, dus Emmy Luijendijk (80) wilde het raam even dichtdoen, maar zag toen een enorme zwarte wolk vol met takken en afval op haar huis afkomen. En haar man Lex (87) was net in de tuin aan het werk. “Ik riep heel hard mijn man. Gelukkig was hij net even binnen toen de storm over ons huis heentrok." In de minuten die volgden waaiden vrijwel alle hoge bomen in hun tuin om, de auto werd verpletterd, de rozenpergola stortte in en overal lagen de kapotte dakpannen. "Het zijn voor ons nog steeds oproepbare beelden.”

In deze serie volgen we een aantal mensen uit de omgeving van Leersum die we in de dagen na de storm spraken tijdens onze reportages. Nu gaan we terug om te kijken hoe het ze vergaat en welke rol de valwind nog speelt in hun leven of werk. In deze aflevering: Alex Luijendijk (86) en zijn vrouw Emmy (80).

Emmy stond voor het raam en zag de valwind op haar afstormen.
Emmy stond voor het raam en zag de valwind op haar afstormen. © RTV Utrecht

Nieuwe auto

Een dag na de storm in 2021 troffen we Alex Luijendijk aan bij zijn auto aan de Lomboklaan in Leersum. Een enorme boom ligt op het dak van de Peugeot en de voorruit is gebarsten. Een jaar later staat er een nieuwe auto, een rode Renault. "Die vorige was een 6-cilinder diesel, dus dit is wel even wat anders. Maar de rollator past er goed in en hij heeft een hoge instap, dus op onze leeftijd is dat wel fijn.” De beschadigde Peugeot is verkocht aan een opkoper, want reparatie zag Lex niet meer zitten. Hij heeft goede herinneringen aan zijn oude auto. "Daarmee hebben we heel Europa gezien en prachtige reizen gemaakt."
Hun zoons uit Utrecht kwamen in de dagen na de storm helpen om de tuin weer op orde te krijgen, want vrijwel alle hoge bomen waren omgewaaid. "We hebben nu een hele andere tuin met veel meer zon. We hebben zelfs een parasol moeten aanschaffen, want er is veel minder schaduw."
De auto van Alex en Emmy na de valwind
De auto van Alex en Emmy na de valwind © RTV Utrecht

Schuilkelder

De grote beukenboom die direct voor het huis van het echtpaar staat heeft de storm overleefd. "Na de valwind zijn er nog een paar stormen geweest. Dus dat was wel even spannend. De weersvoorspelling gaf aan dat deze stormen vanuit het zuidwesten zouden komen", vertelt Lex. Precies de kant waarop de wind de beukenboom op hun huis zou kunnen blazen. "Voor de zekerheid hebben we daarom twee campingstoeltjes in de kelder gezet. Dan konden we daar snel heenvluchten als de oude beukenboom het ook zou begeven”, vult Emmy aan.
Uiteindelijk bleek dit niet nodig en staat de beukenboom nog netjes voor het huis. De stoeltjes zijn inmiddels weer uit de kelder gehaald. "Vlak na de valwind waren we toch wel iets meer op ons hoede met al die stormen. Dan denk je er wel anders over na. Beter het zekere voor het onzekere nemen. Daar hebben we nu gelukkig geen last meer van.”
Echtpaar Luijendijk een jaar na de valwind

Sporadisch

Emmy en Alex zijn vooral blij dat ze er nog zijn en dat er ondanks het enorme natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen in de buurt. Zijn ze nog vaak met de valwind bezig? "Nee, niet echt. Zoiets gebeurt zo sporadisch. Ik had zoiets nooit eerder in mijn leven meegemaakt en ik ben bijna 87, dus ik ga er niet vanuit dat ik het nog een keer meemaak."
Alex hoopt nooit meer een valwind mee te maken.
Alex hoopt nooit meer een valwind mee te maken. © RTV Utrecht

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.