Spakenburgse Vishandelvereniging verovert eerste vaatje Hollandse Nieuwe: 'Zo blij als een kind'

© RTV Utrecht
Bunschoten-Spakenburg - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is vanmiddag op de Scheveningse visafslag verkocht aan de Spakenburgse Vishandelvereniging (SVV), onderdeel van Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). In totaal werd er 113.500 euro voor het vaatje betaald, het hoogste bedrag ooit.
De visvereniging stelde de afgelopen tijd alles in het werk om het felbegeerde tonnetje te bemachtigen. "We bestaan dit jaar 40 jaar en vinden dat de visspecialist een bijzondere plek heeft in Nederland en in de markt. Het uitgangspunt om het tonnetje te bemachtigen was omdat we vinden dat we een podium verdienen", vertelt Ruud van Diermen van SVV.
Toen duidelijk werd dat het tonnetje daadwerkelijk in handen van de visvereniging kwam, was de ontlading bij Van Diermen groot: "We hebben er echt alles aan gedaan. We hebben er een heel circus van gemaakt. We boden constant op het tonnetje, en hebben ludieke dingen gedaan. We waren zo gebrand het binnen te halen. Als het dan lukt, spring je wel twee meter de lucht in. Ik ben zo blij als een kind."
Morgen gaat het tonnetje per botter naar Bunschoten-Spakenburg waar het wordt opgewacht door onder andere een shantykoor en de burgemeester. Vervolgens barst er in het centrum van het dorp een heuse haringparty los.
De opbrengst van het eerste tonnetje gaat naar Stichting Ambulance Wens, een organisatie die wensen van terminale en immobiele patiënten in vervulling laat gaan. De haring is volgens kenners dit jaar al lekker vroeg vet geworden. Morgen ligt de Hollandse Nieuwe in de viswinkels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.