Boer Jos ziet af van bezoek landbouwminister na intimiderende telefoontjes: ‘De emoties zitten hoog’

© ANP
Renswoude - Landbouwminister Henk Staghouwer heeft zijn bezoek van komende vrijdag aan een boerderij in Renswoude afgelast. Aanleiding daarvoor zijn zorgen om de veiligheid, vooral voor de eigenaar van de boerderij waar de minister te gast zou zijn. Dat meldt zijn partij, de ChristenUnie.
Staghouwer zou langskomen in Renswoude in het kader van de 'ChristenUnie Zomertour'. De Zomertouravond gaat op dezelfde locatie wel gewoon door, maar dan met Tweede Kamerleden Gert-Jan Segers en Pieter Grinwis.

Kritische boer

Aanvankelijk wilde boer Jos Verdam, die lokaal betrokken is bij de ChristenUnie, het gesprek met de landbouwminister graag faciliteren. Verdam is naar eigen zeggen zelf kritisch op de kabinetsplannen en maakt zich er hard voor dat stikstof niet alleen door de agrariërs gereduceerd wordt. Hij wilde juist daarom het gesprek - ook samen met andere boeren - aangaan. Maar sinds de presentatie van de stikstofplannen van het kabinet ontvangt hij steeds meer berichten die "met regelmaat intimiderend van aard zijn".
Verdam: "De impact van de plannen van het kabinet is heftig voor heel veel boeren, zeker in deze regio. Ik ben daar kritisch op. Ik wilde aanvankelijk het gesprek daarover juist met de minister voeren, maar de spanning loopt nu zo hoog op, dat ik ook vrees voor wat er op mijn erf gebeurt als we dit door laten gaan."

'Dan zeggen ze dat er rare dingen gaan gebeuren'

Zeker zeven telefoontjes van andere agrariërs kreeg Verdam na het aangekondigde bezoek van de landbouwminster. Dat waren gesprekken waarin Verdam op intimiderende toon te horen kreeg dat het bezoek beter niet door kon gaan. "Dan zeggen ze dat er 'rare dingen' gaan gebeuren. Ze zeggen niet wat ze willen doen, maar als hij komt dan komen ook vijfhonderd trekkers deze kant op. Dan kan er ook geen gesprek plaatsvinden. Dat wordt schreeuwen en blèren. De emoties zitten hoog. Als Staghouwer komt, dan komen er ook collega's", zegt Verdam.
Het adres van de boer uit Renswoude ging al rond in diverse appgroepen die 2- tot 3 jaar geleden zijn opgericht ten tijde van de boerenprotesten. Dat hoorde hij via andere boeren. Zelf zit Verdam niet in dergelijke groepen, zegt hij. Vanwege alle berichten en telefoontjes heeft de lokale afdeling van de ChristenUnie in Renswoude de landelijke partij verzocht om van Staghouwers bezoek af te zien.
Volgens ChristenUnieleider Gert-Jan Segers was minister Staghouwer er vrijdag "graag bij geweest", maar is dat niet veilig en verstandig als dat ten koste dreigt te gaan van de gastheer. Hij ziet zelf, naar eigen zeggen, wel uit naar het gesprek. "Ik ben blij dat we desondanks met elkaar in gesprek kunnen blijven, elkaar in de ogen kunnen kijken, elkaar vragen kunnen stellen en van hart tot hart met elkaar kunnen spreken."
Ook in Groningen liepen de emoties rond een bezoek van minister Staghouwer op. Hij zou daar vanmorgen een boer in Vlagtwedde bezoeken, maar op het allerlaatste moment werd uitgeweken naar een collega in Bellingwolde. “Er waren signalen dat er boeren met trekkers zouden komen”, zegt de melkveehouder uit Bellingwolde tegen RTV Noord. “Uiteindelijk gaat het om de veiligheid van mensen die erbij zijn. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om het bezoek te verplaatsen.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.