Grommende hond Abel redt opticien van agressieve overvallers: 'Hij is de held van de dag'

Monica en Aart Bouman en hun Duitse herder Abel.
Monica en Aart Bouman en hun Duitse herder Abel. © RTV Utrecht
Amersfoort - Duitse herder Abel krijgt vanavond een extra koekje en knuffel van zijn baasje. De viervoeter redde de dag tijdens een overval op de Amersfoortse brillenwinkel van zijn eigenaar Aart Bouman door grommend vier overvallers de zaak uit te jagen. Die stonden op het punt om de woning boven de zaak binnen te lopen, waar de vrouw en twee dochters van de opticien verbleven. Aart Bouman: "Met mensen is ie altijd heel lief, maar dit keer zag hij in dat dit toch niet de bedoeling was."
En dat terwijl de dag zo gewoontjes begon. Opticien Aart Bouman had vanochtend rond 10.00 uur net een paar brillen gemaakt en twee klanten de deur uitgelaten toen vier in het zwart geklede mannen de zaak binnenkwamen. De ondernemer vertelde aan RTV Utrecht wat er toen gebeurde. "Die kwamen op me afrennen en toen kreeg ik een pistool op mijn hoofd gedrukt."
Die horloges zijn enorm in waarde gestegen. Helaas zou ik bijna zeggen want voor mij had ie eigenlijk alleen nog emotionele waarde.
Opticien Aart Bouman over zijn gestolen horloge
De overvallers kwamen niet voor de inhoud van de kassa maar voor het horloge van de opticien. Bouman: "Ik heb 25 jaar geleden van mijn vrouw, die heeft daar toen heel hard voor gespaard, een Rolex gekregen. Een Explorer II: die waren toen nog heel betaalbaar. Die horloges zijn enorm in waarde gestegen. Helaas, zou ik bijna zeggen, want voor mij had ie eigenlijk alleen nog emotionele waarde."
De mannen, die onherkenbaar waren omdat ze bivakmutsen droegen, stompten op Bouman in en schreeuwden dat hij het horloge moest overhandigen. Uiteindelijk rukten ze het 25 jaar oude uurwerk van zijn arm af. En dat terwijl dat niet bepaald in topconditie verkeerde. "Hij is ook niet meer zo mooi: er zat al een barstje in. Maar helaas is het bij die mensen een statussymbool."
De tekst gaat door onder de video.
Uit het verhaal van de opticien blijkt dat de overvallers precies wisten waarvoor ze kwamen. Want met alleen het horloge van Bouman namen ze geen genoegen. "Nou is het zo dat mijn vrouw dezelfde draagt, ook van 25 jaar geleden, en toen zeiden ze: waar is je vrouw? En toen wist ik wel hoe laat het was." Bouman schrok behoorlijk van het idee dat de mannen naar boven wilden, want daar waren op dat moment zijn vrouw en twee van zijn drie dochters. "Dan gaan ze echt naar boven en dat soort beelden zie je altijd op van die programma's waar mensen helemaal toegetakeld worden."
Dus hij ging grommend naar beneden en daar waren ze gelijk bang van dus ze gingen er vandoor.
Opticien Aart Bouman over de held van de dag, zijn hond
Maar precies op het moment dat twee van de overvallers naar boven gingen terwijl de anderen beneden de wacht hielden, diende een opmerkelijke redder zich aan. Een trotse Bouman: "Toen was daar de held van de dag: onze hond. Die kwam gelijk naar beneden. We hebben een Duitse herder en die deed gelijk zijn werk. Met mensen is ie altijd heel lief, maar dit keer zag hij in dat dit toch niet de bedoeling was. Dus hij ging grommend naar beneden en daar waren ze gelijk bang van dus ze gingen er vandoor."
De overvallers renden snel de winkel uit en probeerden te ontsnappen op twee gestolen scooters. Toen één daarvan niet wilde starten, probeerde de ondernemer nog tevergeefs zijn horloge terug te krijgen door op een van de dieven te duiken. Een lachende Bouman: "Ik heb mijn gewicht, alle 125 kilo, in het gevecht gegooid. Maar helaas, ik kon hem niet houden."
Bouman was na de overval geschrokken, maar hield zijn winkel de rest van de dag open. "Het liefst ga ik weer gewoon aan het werk." Over de toekomst van zijn brillenzaak gaan hij en zijn vrouw nog nadenken. "Mijn vrouw heeft het wel eens over pensioen gehad en dan zei ik dat ik zoveel plezier heb in mijn werk dat ik er niet over na wilde denken want ik hou echt van deze winkel. Misschien dat het nu iets minder erg wordt om afscheid te nemen. Maar ja, het gebeurt helaas."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.