Eerste vaatje Hollandse Nieuwe komt aan in Bunschoten-Spakenburg: 'Alles valt op z'n plek'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Bunschoten-Spakenburg - Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is vanmiddag per botter aangekomen in de haven van Bunschoten-Spakenburg. De jaarlijkse veiling om het eerste vaatje werd gisteren gewonnen door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV), waar de Spakenburgse Vishandel Vereniging (SVV) onderdeel van is. "Dit is typisch zo'n voorbeeld, na corona ook, dat alles op z'n plek valt. Dat geeft een onbeschrijflijk gevoel", vertelt SVV-voorzitter Ruud van Diermen trots.
Want wie vandaag door het vissersdorp loopt, heeft moeite een plekje op het terras in de haven of het Spuiplein te vinden. Op de bankjes zitten mensen te genieten van een ijsje, drankje óf een haring, natuurlijk. "Ik wel hoor, ik ben er gek op!", zegt een vrouw die net een broodje haring met uitjes heeft gehaald. "Hij moet net een beetje stevig zijn. En dat vette is gezond, hè."

Recordbedrag voor vaatje

Wachtend op het moment suprême zingt een Spakenburgs shantykoor de haven toe met allerlei zeemansliederen. Totdat botter HN11 rond 15 uur de haven in komt gevaren. Voorop Helena Koelewijn, die zich voor de gelegenheid volledig in klederdracht heeft gehuld en gister het winnende, laatste bod uitbracht. Daarmee kwam het bedrag van alle bieders op 113.500 euro. Dat is een record; nog nooit werd er zoveel geboden op het eerste vaatje haring.
Als de boot aan wal komt, overhandigt zij de emmer met haring aan burgemeester Melis van de Groep. "Ik ben hier al even burgemeester en ik weet dat het een oude wens is. We hebben hier allerlei haringdagen en haringparty's, maar dat het eerste vaatje nu ook voor het eerst in Spakenburg aan wal komt, is de slagroom op de taart. Geweldig", aldus Van de Groep.
Na een korte toespraak geeft de burgervader het vaatje aan Kees Veldboer junior, directeur van Stichting Ambulance Wens. Naast het tonnetje haring is de dikke ton aan opgehaald veilinggeld voor zijn stichting. "Ontzettend bedankt dat wij als goed doel zijn uitgekozen", zegt hij. "Hiermee kunnen we weer een nieuwe ambulance aanschaffen en nog meer wensen vervullen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.