Fietsburgemeester krijgt zijn zin: eerste duofiets over twee weken te huur in Utrecht

Jelle draagt, zoals een burgemeester betaamt, ook een ambtelijke ketting. Deze is gemaakt van - hoe kan het ook anders - een fietsketting.
Jelle draagt, zoals een burgemeester betaamt, ook een ambtelijke ketting. Deze is gemaakt van - hoe kan het ook anders - een fietsketting. © RTV Utrecht
Utrecht - In de stad Utrecht is over twee weken de eerste duofiets te huur. Zo'n fiets, waarop twee mensen tegelijk kunnen zitten, is ideaal voor bijvoorbeeld iemand met een handicap. Die kan dan samen met een buddy een rondje toeren. Het plan voor de deel-duofiets werd bedacht door fietsburgemeester Jelle Bakker en kwam mede aan het rollen door een interview dat hij had met RTV Utrecht.
In het interview vorige week maakte de 27-jarige Bakker zich hard voor een plan om meer duofietsen te installeren in Utrecht. Op zo'n fiets met trapondersteuning passen twee mensen naast elkaar en dat is handig voor Utrechters die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of minder goed kunnen zien. Zij kunnen voor een ritje dan zelfs gekoppeld worden aan een netwerk van vrijwilligers: de Fietsmaatjes.
Na het artikel over het plan kreeg de fietsburgemeester een telefoontje van U-Stal, de organisatie die voor de gemeente Utrecht de fietsenstallingen in de stad beheert. Bakker: "Ik werd vrij snel nadat het bericht van RTV Utrecht online kwam, gebeld door Pieter Mosterd, de directeur van U-Stal. Hij zei dat zij vorig jaar hun 35ste jubileum hebben gevierd in coronatijd en dat ze iets terug wilden doen voor de stad, en dat hun oog was gevallen op een duofiets."

Oproep tot meer

Over twee weken neemt burgemeester Sharon Dijksma de eerste leen-duofiets in gebruik bij de nieuwe fietsenstalling House Modernes op de kruising van de Lange Viestraat en de Oudegracht. Daarna is de fiets voor 5 euro per dagdeel te huren. Het netwerk van Fietsmaatjes moet in de periode daarna nog wel worden opgezet door Bakker.
De fietsburgemeester zal ook bij de presentatie aanwezig zijn om te lobbyen. Bakker: "Wij willen de gemeente oproepen om erin te investeren. Het is natuurlijk supermooi dat we nu een fiets hebben waarmee we kunnen rijden en hoe meer fietsen hoe beter. Maar wat ons betreft zou het geweldig zijn als de burgemeester die fiets in ontvangst neemt en zegt: prachtige fiets, en vanuit de gemeente zetten we er nog drie naast."

Nog een plan

En vooruit, omdat het één keer werkte, is de fietsvertegenwoordiger van Utrecht best bereid nog een van zijn plannen uit de doeken te doen. Zo heeft hij nog een idee om meer mensen die een aangepaste fiets nodig hebben, over de drempel te trekken die aan te schaffen. "Bijvoorbeeld dat je bij de verkeerstuin in Transwijk een testlocatie maakt voor aangepaste fietsen. Dat je daar heen kan gaan, dat je zo'n fiets kan uitproberen en dat als ie bevalt ze je doorverwijzen naar een handelaar waar je hem kan kopen. Dat helpt echt voor mensen om meer te kijken naar de mogelijkheden, ook als je niet zo goed ter been bent."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.