Baarn zet cultuurhuis weer op agenda, presentatie De Speeldoos-plannen afgeblazen

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Baarn - De gemeente Baarn heeft een informatieavond over theater De Speeldoos afgezegd. De definitieve verbouwingsplannen zouden volgende week worden gepresenteerd, maar in het nieuwe coalitieakkoord zetten vier politieke partijen toch weer vraagtekens bij het project. Het idee van een cultuurhuis in het centrum is weer in beeld.
Theater De Speeldoos is al jaren toe aan vernieuwing. Daar heeft de gemeenteraad in 2019 dan ook enkele miljoenen voor uitgetrokken en in 2021 opnieuw. De bedoeling is dat het theater het onderkomen aan de Rembrandtlaan gaat delen met de bibliotheek en de Volksuniversiteit, die dan uit het centrum zullen vertrekken.

Cultuurhuis op de Brink

Lokale partij VoorBaarn, toen nog in de oppositie, maakte zich na het aanvankelijke raadsbesluit van 2019 alsnog hard voor een onderzoek naar de mogelijkheden om voor de instellingen een cultuurhuis op de centraal gelegen Brink te bouwen. Na anderhalf jaar besloot de gemeenteraad dat de risico’s daarvan te groot waren en dat de uitgestelde verbouwing van De Speeldoos enkele honderden meters verderop in het dorp door moest gaan.
Intussen bleken de kosten van het oorspronkelijke plan fors opgelopen. In een nieuw raadsbesluit werd daarom een half jaar geleden 9,8 miljoen euro vrijgemaakt. Het theater krijgt na de verbouwing de naam De Kroon.
Directeur Tom van der Poel van De Speeldoos reageert op Radio M Utrecht

Signaal van kiezers

Toch is de discussie nog altijd niet voorbij. VoorBaarn werd bij de verkiezingen de grootste partij en vormt nu met GroenLinks, PvdA en D66 een coalitie. In een akkoord dat deze week openbaar werd, staat dat de winst van VoorBaarn moet worden uitgelegd als een signaal van kiezers die toch een cultureel centrum op de Brink willen. Omdat de gemeente een eerder genomen besluit niet zomaar ongedaan kan maken, wil de nieuwe coalitie dat er twee onderzoeken worden ingesteld.
Het eerste onderzoek moet duidelijk maken of de verbouwing aan de Rembrandtlaan wel echt voor tien miljoen euro uit kan. In het tweede onderzoek becijfert het nieuwe college welke kosten er later nog bij kunnen komen voor bijvoorbeeld onderhoud en geluidsisolatie. Als de verbouwing van De Speeldoos duurder uitpakt dan begroot, gaat de politiek zich toch nog een keer buigen over een eventuele verhuizing naar het centrum. De ruimte die daarmee aan de Rembrandtlaan zou vrijkomen wordt dan vermoedelijk gebruikt voor woningbouw.

Informatieavond afgeblazen

Wat deze ontwikkelingen betekenen voor de verbouwing van De Speeldoos volgend jaar zal pas na de onderzoeken blijken. Voor D66-wethouder Hugo Prakke, die volgende week zijn portefeuille overdraagt aan Mark Veldhuizen van VoorBaarn, is het coalitieakkoord in elk geval reden om de geplande informatieavond af te blazen.
"Het huidige college wil ruimte bieden aan het nieuwe college en de nieuwe portefeuillehouder om verder invulling te geven aan dit coalitieakkoord", schrijft Prakke. "Daarnaast laat het huidige college graag de ruimte aan het nieuwe college om over dit onderdeel van het coalitieakkoord te communiceren op de wijze die zij hiervoor kiest." Overigens keert Prakke zelf ook terug in het nieuwe college van Baarn als wethouder van onder meer Financiën, Onderwijs, Jeugd en Sport.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.