Van kaasboer tot drugsboer: Montfoorter (34) hoort snikkend 4 jaar cel tegen zich eisen

© RTV Utrecht
Montfoort - Waarom laat iemand die zijn leven prima voor elkaar heeft zich in met grootschalige handel in hennep en harddrugs? De officier van justitie begreep er vandaag niets van. "U hebt een goed lopend kaasbedrijf en u komt uit een hele rijke familie. U woont met uw gezin in onwijs groot huis. Waarom was dit nodig?" De 34-jarige verdachte uit Montfoort had er niet echt een antwoord op. "Het was spannend... of ik weet het niet. Liet me meesleuren, omdat het makkelijk ging", stamelde hij snikkend.
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de man jaren de cel en moeten alle drugswinsten worden afgepakt.
De Montfoorter werd op 6 oktober 2020 aangehouden bij een grote politieactie aan de Heeswijk in Montfoort. Huizen en bedrijfsgebouwen werden doorzocht. De verdachte en zijn vrouw werden aangehouden. In hun huis werd 238.000 euro aan contant geld gevonden. In het nachtkastje lag een pistool. En op het terrein werd hennepafval gevonden. Maar er was veel meer aan de hand, bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank.

Politie-invallen

De politie kwam de Montfoorter drie jaar geleden op het spoor na het hacken van de server van het bedrijf Encrochat, die door criminelen werd gebruikt om met elkaar te communiceren door middel van versleutelde berichten. Met twee medeverdachten chatte hij over hun hennepkwekerij en -handel. Met hen vormde hij volgens het OM een criminele organisatie.
Met anderen wisselde de kaasboer berichten uit over grootschalige handel en productie van de schadelijk harddrug ghb en de grondstof gbl (gamma-butyrolacton). En ook ging het over grote partijen crystal meth, mdma en cocaïne. Bij een tweede reeks invallen in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht werden een half jaar later nog meer verdachten aangehouden en luxe goederen in beslag genomen.
Het is begonnen met die wiet en met die telefoon ging het supersnel
verdachte

Van hennep naar harddrugs

De Montfoorter startte begin 2019 met het telen van hennep in zijn loods aan de Arkelsedijk in Gorinchem. Op de zolder was een professionele kwekerij ingericht met zo'n duizend planten per oogst. Meiden uit de buurt hielpen met het knippen van de henneptoppen en het planten van de stekjes. Ze hebben daar in twee jaar tijd volgens het OM een fortuin mee verdiend. Maar volgens de verdachte viel de winst erg tegen, omdat er ook veel onkosten waren.
De Montfoorter zou via de hennephandel betrokken zijn geraakt bij de handel in andere drugs. De mensen aan wie hij de grote partijen wiet kon verkopen eisten dat hij daar op een veilige manier met hen over communiceerde via Encrochat-telefoon. Door Encrochat zou hij ook betrokken zijn geraakt bij de handel in harddrugs. Via een andere tussenpersoon liet hij duizenden liters gbl via Duitsland naar Nederland komen. Het is de grondstof van de zwaar verslavende en zeer schadelijke drug ghb.

Tussenpersoon

De Montfoorter zegt dat hij slechts een tussenpersoon was bij de handel in andere harddrugs. Hij zou zelf nooit crystal meth, mdma of cocaïne in handen hebben gehad, al heeft het OM daar de nodige twijfels bij. In chats zegt de man bijvoorbeeld dat hij een kok, ketels en een locatie kan regelen voor de productie van mdma. Volgens de officier van justitie is bewezen dat de kaasboer zich als belangrijke schakel heeft gemengd in de productie, de handel en het vervoer van harddrugs.
Bij de inval in oktober 2020 vond de politie een enorm geldbedrag bij de verdachte thuis. Door het hele huis lagen stapeltjes bankbiljetten: 990 euro in een nachtkastje, 1000 euro in een sporttas, 1000 euro in een broekzak en 3000 euro in een dressoir. In een poef was een bedrag van in totaal 223.000 euro verstopt, in briefjes van 100, 200 en 500 euro.
Volgens de man komt het geld, op 1500 euro na, volledig van de kaashandel op de markt. Hij zou wekelijks een flink deel van de winst hebben afgeroomd. Het geld dat hij had overgehouden aan drugshandel zou hij ergens anders hebben ondergebracht, maar hij weigerde te zeggen om welk bedrag het gaat en waar of bij wie het ligt. Waarom hij een pistool had kon hij uitleggen. Hij had het voor iemand in bewaring genomen en vond het achteraf een stommiteit.

Cash op de markt

De rechters leken niet veel geloof te hechten aan de verklaring over het geld. Ze konden zich niet voorstellen dat klanten op de markt met 200 of 500 euro betalen. Bovendien werd er in coronatijd meer dan ooit met pin betaald. Volgens het OM is het bedrag dat de kaasboer maximaal kan hebben afgeroomd veel lager dan het totale bedrag dat bij hem is aangetroffen. In het geval dat het zwart geld zou zijn, is de Montfoorter volgens het OM schuldig aan belastingontduiking.
Voor het OM heeft de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit grote prioriteit. De officier van justitie eiste vier jaar gevangenisstraf tegen de verdachte, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij zal zich onder toezicht van de reclassering voor zijn gedrag moeten laten behandelen, om het gevaar op herhaling weg te nemen. Om de criminele winsten van de man af te pakken, komt het OM binnenkort met een ontnemingsvordering.

Dramatische gevolgen

De strafeis hakte er stevig in bij de verdachte en zijn partner. Als de rechtbank hem schuldig zal verklaren, heeft het dramatische gevolgen voor hun gezin en bedrijf. Volgens zijn advocaten heeft de Montfoorter een geloofwaardige verklaring afgelegd. Ook zouden zijn rechten en privacy zijn geschonden, doordat via het hacken van de berichtenservice van Encrochat bewijs werd verzameld. Maar uit vergelijkbare zaken blijkt dat dit laatste geen belemmering is voor een veroordeling.
De rechtbank doet over drie weken, op woensdag 6 juli, uitspraak in de zaak van de Montfoorter. Er zijn nog vijf medeverdachten in de zaak, onder wie zijn partner. Het is nog onduidelijk of en wanneer zij terecht zullen staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.