1 jaar na de valwind kijkt burgemeester Naafs terug op een roerige tijd: ‘Een wonder dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen’

Burgemeester Naafs blikt terug op het afgelopen jaar
Burgemeester Naafs blikt terug op het afgelopen jaar © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Leersum - Een jaar geleden werd Leersum zwaar getroffen door heftig noodweer. Op 18 juni 2021 rond 17.30 uur werd het dorp getroffen door een valwind, waarbij een deel van de bossen in de omgeving verwoest werden. De dagen, weken en maanden daarna staken hulpverleners samen met inwoners van Leersum gezamenlijk hun handen uit de mouwen om de enorme schade op te ruimen. Burgemeester Frits Naafs, van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, kijkt terug op een drukke en heftige periode.

In deze serie volgen we een aantal mensen uit de omgeving van Leersum die we in de dagen na de storm spraken tijdens onze reportages. Nu gaan we terug om te kijken hoe het ze vergaat en welke rol de valwind nog speelt in hun leven of werk. In deze aflevering: burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs.

Burgemeester Naafs blikt terug op het afgelopen jaar
Een paar minuten na de storm, tot een jaar later, is de zelfredzaamheid en de saamhorigheid in Leersum goed te merken, vindt burgemeester Naafs. “Vanaf het begin af aan heeft iedereen de schouders eronder gezet. Het hele dorp stond gezamenlijk op om deze enorme klus te klaren. Ik vind het heel bijzonder dat ik dat zo heb mogen meemaken in dit dorp. Daar moeten we zuinig op zijn.”

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn groot voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug, vertelt Naafs. “We hebben hulp gevraagd aan de provincie en zij hebben 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Een half miljoen daarvan is voor de onkosten die wij als gemeente hebben gemaakt voor het opruimen van het dorp en alles wat daarbij kwam kijken.” De overige 1 miljoen kan besteed worden aan bomen in het buitengebied.
© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Daarnaast heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ook geld beschikbaar gesteld aan Staatsbosbeheer. “Dat geld is bedoeld voor de bossen die zwaar getroffen zijn en dat kunnen ze goed gebruiken. Een groot deel van de bomen zijn kapot gewaaid. We worden op verschillende manieren geholpen en zo doet iedereen zijn ding. Dat is erg fijn.”

Herstelplan

De gemeente is nog druk bezig met het maken van een herstelplan. Er zijn al meerdere informatieavonden geweest met inwoners, zodat zij ook mee kunnen denken over het plan. “In september neemt het college een besluit over het plan en in oktober zal de gemeenteraad dat doen. We vinden het vooral belangrijk dat het groen weer snel terugkomt in het dorp. In het komende plantseizoen hopen we 650 nieuwe bomen te gaan planten op de gemeentegronden. Als dat lukt, hebben we al een hele grote klus geklaard”, zegt Naafs.

Actie voor bomendonatie

In september deed de burgemeester een oproep om het kale aangezicht van Leersum op te knappen met de actie: Laat Leersum weer dromen, doneer bomen! “Er zijn tot nu toe 57 bomen gedoneerd en een groot gedeelte hiervan is al geplant in het afgelopen plantseizoen. Ook al zijn de bomen kleiner dan we gewend waren er staat wel weer wat. Het herstellen van het groen helpt de inwoners met de verwerking van deze heftige gebeurtenis.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.