Liefde in de lucht in Vijfheerenlanden: tientallen echtparen halen liefdesfeestje in

Vijfheerenlanden - Genoeg liefde te vinden in Vijfheerenlanden. En ook nog eens lánge liefde. Vandaag kwamen 67 echtparen - die minstens 60 jaar getrouwd zijn - bij elkaar om te lunchen met de burgemeester. Wees gewaarschuwd: dit verhaal wordt mierzoet. Met een tikkeltje Vijfheerenlandse nuchterheid, uiteraard. "Na al die jaren ben ik iedere dag meer verliefd. Niks van gelogen, hoor."
Hij heeft haar versierd, ruim 60 jaar geleden. "Écht wel", knipoogt Tom Muijen (86) naar zijn Kok (82). De jaren gaan "verschrikkelijk hard", beamen de Vianezen allebei. "Als je maar met elkaar blijft praten, komt het goed. Dan zijn de jaren om voor je het weet. Dan vliegt het werkelijk voorbij."
Liefdesfeestje in Vijfheerenlanden: 'Het geheim van een goed huwelijk? Gewoon blijven praten'
Langzaamaan druppelen de 67 koppels Huis Het Bosch in Lexmond binnen. Enkele jubilarissen wijzen lachend naar de uitgang. "Zie je al die rollators staan? Dan weet je wel met wat voor gezelschap je te maken hebt, hè." En dat is niet gek ook: alle Vijfheerenlanders in de zaal vandaag zijn 60, 65 of zelfs 70 jaar met elkaar getrouwd. Zoals de traditie betaamt, komt burgemeester Sjors Fröhlich dan bij hen persoonlijk op bezoek. Alleen was dat de afgelopen jaren door corona nogal anders. Dus besloot hij alle gemiste liefdesfeestjes met een gezamenlijke lunch in te halen.
En deze middag wordt er heel wat afgekust. Na al die jaren samen is de romantiek nog niet uit de lucht. Al zegt Loes de Bie (78) uit Leerdam dat haar Bertus (82) wel wat eigenwijs kan zijn. "Maar daar gaat het niet om. De liefde draait om het feit dat je ondanks alles tóch van iemand houdt. En dat is hij voor mij. Kom, ik geef je even een dikke kus."
Zelfs na 60 jaar huwelijk is de verliefdheid er nog
Zelfs na 60 jaar huwelijk is de verliefdheid er nog © RTV Utrecht
Hoe het komt dat zoveel mensen in Vijfheerenlanden het zó lang met elkaar volhouden? Burgemeester Fröhlich moet lachen. "Omdat het hier zo fijn wonen is, natuurlijk. Nee, grapje. Het is ontzettend knap hoeveel liefde deze mensen nog voor elkaar voelen. En hoe mooi is het dan om het op deze manier alsnog met elkaar te vieren."
Het geheim van een goed huwelijk? Gerry de Bie (80) weet het wel. Ze pakt de hand van haar man Ben (82) nog eens vast. "Geef elkaar ruimte, luister naar de ander en laat elkaar niet los. Toch, Ben?" En Ben knikt. "Ja, dat is zo. En iedereen zegt het hier, maar als je het fijn hebt met z'n tweeën, kan je niet geloven dat je dan 'opeens' 60 jaar samen bent."
Een kusje voor de bruidegom
Een kusje voor de bruidegom © RTV Utrecht
Liefde is iets ongrijpbaars, zeggen de echtparen in de zaal. Het kan je laten vallen, maar vangt je altijd weer op. Veel mensen geven hetzelfde antwoord op de vraag wat de ander nou zo leuk maakt: hij of zij maakt het leven simpelweg een stukje mooier. En het kan niet beter worden dan dat, concludeert de 86-jarige Tom. "Ik kan nog steeds verliefd naar Kok kijken. Toch stiekem wel leuk, hè?"
Eén groot huwelijksfeest, deze woensdag in Lexmond
Eén groot huwelijksfeest, deze woensdag in Lexmond © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.