Hoogste onderscheiding voor twee UU-wetenschappers

© NWO
Utrecht - Twee hoogleraren van de Universiteit Utrecht hebben de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap gekregen. Het gaat om de Spinozapremie voor bioloog Corné Pieterse en de Stevinpremie voor socioloog Tanja van der Lippe. Beide onderscheidingen hebben een waarde van 2,5 miljoen euro.
Pieterse ontvangt de premie voor zijn wetenschappelijke doorbraken rondom goedaardige micro-organismen. Deze organismen helpen planten gezond te blijven. Van der Lippe's onderzoek heeft een grote invloed op het welzijn van werknemers en geeft een visie op de toekomst van werk. Ze toonde aan dat verwachtingen vanuit werk en familie kunnen conflicteren, maar elkaar ook kunnen versterken én leiden tot meer voldoening en productiviteit.
Professor Tanja van der Lippe op Radio M Utrecht
Professor van der Lippe vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht dat ze verrast en vereerd was toen ze per telefoon hoorde dat ze de prijs in oktober in ontvangst mag nemen. "Ze zeggen dat ik een uitstekende wetenschapper ben, maar ik richt me ook op de maatschappelijke impact van mijn onderzoek", aldus Van der Lippe. "Wat doet het met mensen, met de overheid, met het bedrijfsleven? Dat vind ik erg belangrijk en daarom vind ik het een prachtige prijs om te krijgen."
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent de premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die horen tot de allerbeste wetenschappers wereldwijd. De Spinozapremie is vernoemd naar Baruch Spinoza, een beroemde Nederlandse wetenschapper die wordt gezien als een van de grondleggers van de Verlichting. De Stevinpremie voor een wetenschappers die een bijzonder succes hebben behaald op het gebied van kennisbenutting voor de samenleving draagt de naam van de zestiende-eeuwse natuurkundige Simon Stevin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.