In Utrecht Overvecht is de voedselbank het drukst, toch moet de winkel mogelijk dicht

Utrecht - Nico Jongerius serveert koffie met bitterkoekjes in buurthuis Burezina in Overvecht. De voorzitter van Voedselbank Overvecht stuurde vorige week een noodkreet naar de media. De voedselbank groeit uit zijn voegen, maar dreigt de ruimte in buurthuis Burezina te moeten opgeven. Het buurthuis wil de ruimte kunnen verhuren en daar past de voedselbank in de huidige vorm niet bij. Hij schreef: "Onze winkel [...] dreigt dus te verdwijnen. De kwaliteit en werkbaarheid van onze dienstverlening komt daarmee in gevaar."
© RTV Utrecht
In Utrecht zijn in totaal negen voedselbanken. "Maar een derde van alle deelnemers zit in Overvecht", zegt Jongerius. In de wijk maken 160 gezinnen gebruik van twee voedselbanken: het uitgiftepunt in Noord-Overvecht bij Buurtcentrum De Boog heeft honderd deelnemers, de overige zestig gezinnen kunnen terecht bij de winkel Burezina in Overvecht-Zuid.
Op donderdagochtend ruikt de winkel naar schoonmaakmiddel. Potten pastasaus, pakken rijst en blikken soep staan strak gesorteerd in de schappen, in de groente- en fruithoek liggen mango's en bananen. Het wachten is nog op het brood, de leverancier is niet komen opdagen en neemt de telefoon niet op. In de tussentijd krijgt de vloer een poetsbeurt en vrijwilliger Fatah neemt flessen frisdrank af met een doekje om te zorgen dat ze niet plakken.
Tussen het uitgiftepunt in Overvecht-Noord en deze winkel zit een wereld van verschil en als iemand dat kan weten is het Fatah, hij is vrijwilliger bij de winkel en deelnemer bij het afgiftepunt. In de winkel is een puntensysteem en kunnen deelnemers zelf producten uitzoeken voor een aantal punten, verse groenten en fruit zijn altijd inbegrepen. Door een gebrek aan tijd en ruimte is bij het afgiftepunt alleen de mogelijkheid om een voedselpakket op te halen dat van te voren is klaar gezet.
Fatah kijkt of de flessen niet plakkerig zijn.
Fatah kijkt of de flessen niet plakkerig zijn. © RTV Utrecht
Het is een kwestie van je een volwaardig mens voelen en van respect, legt Fatah uit. Als hij in Overvecht-Noord bij het uitgiftepunt een doos ophaalt met chips en frisdrank moet hij maar blij zijn en dankjewel zeggen. "Mijn kinderen eten dat helemaal niet", zegt hij. "Een groot verschil met hier, dat je kan pakken wat je echt nodig hebt." Bovendien is er weinig tijd bij het uitgiftepunt. Dat zorgt voor stress bij vrijwilligers en deelnemers, niet zelden zorgt dat voor woordenwisselingen. "De Boog is niet geschikt", vat Fatah het samen. "Soms moet je daar 70 minuten wachten. Mensen voelen zich niet gezien. Ze schamen zich."

Van 50 euro in de week kan je niet veel doen

Aan de koffietafel is Betsie aangeschoven. "Betsie kent de hele buurt", zegt Jongerius, "en iedereen kent Betsie." Dus als de Limburgse zegt dat buren boos zijn vanwege het mogelijke verdwijnen van de winkel van de voedselbank, mag je er best op vertrouwen dat ze gelijk heeft. Ze wil liever vandaag dan morgen een handtekeningenactie starten, maar Jongerius wil nog even wachten. Volgende week voert hij onder leiding van wethouder Linda Voortman nog een gesprek met het bestuur van het buurthuis.
Betsie kwam 21 jaar geleden voor de liefde naar Utrecht maar is haar Limburgse zachte g nooit verloren. Toen haar ex-man een paar jaar geleden zelfmoord pleegde, erfde Betsie zijn schulden. Voor ze het wist zat ze in de schuldsanering en kreeg ze een bewindvoerder. "Van 50 euro in de week kan je niet veel doen", vertelt ze. "Ik ben zo dankbaar geweest dat ik hier terecht kon, daarom ben ik nu ook vrijwilliger."
Betsie (links) met coördinator van Voedselbank Overvecht Lydia Klomp.
Betsie (links) met coördinator van Voedselbank Overvecht Lydia Klomp. © RTV Utrecht
Als het aan Jongerius ligt krijgt de winkel meer ruimte en gaan ze juist vaker open om op die manier het afgiftepunt bij De Boog te kunnen ontzien. De Utrechtse gemeenteraad stemde al voor een motie om te zorgen dat de voedselbank kan blijven of een nieuwe locatie krijgt aangeboden.
Dat moet wel voor 1 september, als de huidige overeenkomst eindigt. Bovendien verwacht de voedselbank dat het aantal deelnemers nog wel gaat stijgen door de stijgende prijzen. "We zien nu al een lichte toename aan deelnemers", zegt Jongerius. Utrechters met een laag inkomen hebben recht op 800 euro energietoeslag. "Daar gaan ze de gaten mee dichten, de drempel en schaamte om naar de voedselbank te gaan is vaak groot. Maar dat geld is na de vakantie ook op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.