Illegale pillen, harddrugs en wapens ontdekt in Soester fietsenwinkel, rechtbank legt celstraffen op

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
soest - Een 46-jarige man uit Soest is veroordeeld tot twintig maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk voor het in bezit hebben van illegale medicijnen, verboden erectiepillen, harddrugs, hennep en verboden wapens. Een 33-jarige medeverdachte uit Den Dolder is veroordeeld tot een celstraf van 181 dagen met aftrek van het voorarrest, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. Ook krijgt hij een werkstraf van tien uur. De straffen zijn lager dan het OM heeft geëist.

Hoe kwam de zaak aan het rollen?

Na een melding van een inwoner van Soest deden de politie en de gemeente onderzoek naar verdachte activiteiten van de fietsenwinkel aan het Weteringpad waarvan de 46-jarige Soester eigenaar is. Op 2 maart vorig jaar besluiten ze dat het tijd is voor een inval. In de keuken en de gangkast vinden ze een flinke hoeveelheid zware medicijnen als Methadon, Lamictal, Oxazepam en Temazepam. Verder waren er honderden krachtige erectiepillen in voorraad, zoals Kamagra en de "pornopil" Cobra 120.
In de fietsenwinkel stonden ook frisdrankflessen en een jerrycan met de drug ghb. En er waren grondstoffen om het middel zelf te maken, waaronder natriumhydroxide (gootsteenontstopper) en methanol. Er was een bescheiden hoeveelheid cocaïne en mdma in huis en een tas met ruim honderd voorgedraaide joints. In een afgesloten kast in het kantoortje lagen nog meer pillen en aan de muur hingen hagelgeweren die volgens de vuurwapenwet verboden zijn. Ook werden er twee patroonhouders met scherpe munitie aangetroffen.

In bewaring

De fietsenmaker heeft altijd gezegd niets te weten van wat er in zijn pand was aangetroffen. Hij had de spullen in bewaring genomen voor een kennis die dakloos was geraakt. Het OM geloofde niks van die verklaring en de Utrechtse rechtbank gaat daarin mee.
"De rechtbank komt tot dit oordeel gelet op het feit dat de geneesmiddelen door de hele winkel van verdachte op verschillende plekken in verschillende ruimtes zijn aangetroffen, zoals in lades, in afgesloten kasten op het kantoor, in dozen en in keukenkastjes", aldus de rechters in het vonnis. "Verder valt op dat deze geneesmiddelen in een grote hoeveelheid aanwezig waren en niet op de gebruikelijke manier zijn verpakt, zijnde in een doosje met een sticker met daarop de persoonsgegevens van degene voor wie de geneesmiddelen zijn uitgeschreven. In plaats daarvan zijn de geneesmiddelen ofwel in een doosje zonder sticker aangetroffen ofwel als losse strips."
Het feit dat hij al eerder veroordeeld is voor drugsdelicten heeft de rechtbank meegenomen in haar oordeel. Dat is in het geval van zijn medeverdachte uit Den Dolder niet anders. Wel is hij is op meerdere punten vrijgesproken en alleen veroordeeld voor het in bezit hebben van amfetamine, munitie en verschillende wapens en een diefstal. In zijn geval kon bijvoorbeeld niet worden bewezen dat hij zich bezig heeft gehouden met de productie van ghb.
"Verdachte kwam met enige regelmaat in de fietsenwinkel van de medeverdachte. Dat is echter onvoldoende voor bewijs van betrokkenheid van verdachte bij de bereiding ervan. Ook de omstandigheid dat verdachte te zien zou zijn op camerabeelden waarbij hij een flesje natriumhydroxide vast zou hebben, vormt onvoldoende bewijs voor het medeplegen van het bereiden van ghb", aldus de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.