Utrecht weet niet hoe groot de problemen in de kinderopvang zijn

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht heeft geen goed zicht op hoe groot het personeelstekort in de commerciële kinderopvang is, en wat voor consequenties dat heeft voor de naschoolse opvang van kinderen. Dat bleek donderdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur. Wethouder Eelco Eerenberg (D66) gaf aan wel te weten hoe het met voorschoolse educatie (VE) gaat, maar dat het beeld bij de BSO’s ‘diffuus’ is.
Eerenberg reageert op vragen van maar liefst tien Utrechtse raadsfracties. Die spreken over een dieptepunt in de kinderopvang. Door personeelstekort worden contracten met ouders opgezegd. Ouders worden zo met een voldongen feit geconfronteerd en weten niet hoe ze de opvang van hun kinderen moeten oplossen.
Berdien van der Wilt (D66): “Dit zorgt voor veel onzekerheid bij Utrechtse gezinnen”, zei het raadslid. “De situatie vraagt wat deze tien fracties betreft op dit moment dan ook een meer actieve rol van de gemeente, en het zoeken naar extra, waar nodig onorthodoxe, maatregelen.”
Eerenberg zei als reactie dat de problemen bij de VE’s nog niet zo groot zijn. Hij zegt dat te weten, omdat deze instellingen een subsidierelatie met de gemeente hebben. “Bij de commerciële aanbieders van kinderopvang is het beeld diffuser”, zei de wethouder. “Het lukt daar ook niet om snel een stadsbreed beeld van te verkrijgen.”
Op de vraag om onorthodoxe oplossingen verwees Eerenberg naar Den Haag. De kinderopvang is een private sector, waar de rijksoverheid de randvoorwaarden voor moet stellen. Wel noemt hij de personeelsschaarste in de kinderopvang een maatschappelijk probleem en is bereid om een ronde tafelgesprek met de sector aan te gaan om de knelpunten te inventariseren. Hij zei toe om in november met een verslag van dat gesprek te komen.
Maar dat gaat de raad niet snel genoeg. VVD-raadslid Mariam Al-Shariff: “Het lijkt nu net of het iets nieuws is. Terwijl de VVD in januari 2019 al bijna dezelfde vragen hierover gesteld heeft”, zei ze. Ze gaf aan dat veel raadsleden dit een serieus probleem vinden en dat die een actievere benadering van de wethouder vereist. PvdA-raadslid Hester Assen vroeg de wethouder om beter te gaan lobbyen in Den Haag. Daar was de wethouder het mee eens. “Ik pak die handschoen graag op, om ook in Den Haag die gesprekken te gaan voeren.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.