Veel behoefte aan luisterend oor: Luisterlijn Amersfoort zoekt vrijwilligers

© ANP
Amersfoort - Vorig jaar maakten weer veel mensen gebruik van de Luisterlijn: de plek voor mensen die behoefte hebben aan emotionele ondersteuning of graag met iemand willen praten. Er werden maar liefst 354.352 oproepen beantwoord. De regio Amersfoort zoekt dringend vrijwilligers om de vraag bij te kunnen benen.
Dat het aantal gesprekken bij de Luisterlijn zo hoog blijft, komt volgens de organisatie vooral door zwaardere en langere gesprekken over verdriet, eenzaamheid of andere zorgen. Mensen kunnen niet alleen door te bellen, maar ook via de chat en de mail 24 uur per dag, hun verhaal kwijt. De Luisterlijn zoekt dan ook dringend nieuwe vrijwilligers om te voorzien in een grote maatschappelijke vraag.

Veelbesproken jaar

En wanneer contact met familie, vrienden of in de supermarkt niet altijd mogelijk is, biedt de Luisterlijn uitkomst. Lijsbeth Uiterwijk-Kes, trainer en begeleider in Amersfoort, denkt dat de impact van het coronavirus een grote invloed heeft gehad op het toenemende aantal telefoontjes. "Het was natuurlijk een veelbesproken jaar. En een periode waarin mensen hun verhaal niet altijd kwijt konden."
De actualiteit is volgens Uiterwijk-Kes altijd een populair gespreksonderwerp. "Dat merk je nu ook rond de oorlog in Oekraïne of de stijgende gasprijzen. Mensen vinden het fijn om te delen hoe ze tegen dat soort zaken aankijken. En wij hoeven het bij de Luisterlijn niet op te lossen. We hoeven alleen een luisterend oor te bieden."

Hart, hoofd én agenda

De Luisterlijn wordt overigens niet alleen gebeld voor zware of andere zorgelijke thematiek. "Nee, het gesprek kan ook heel vrolijk zijn. Ik kan me iemand herinneren die eerst belde over een sollicitatie en later nog een keer contact opnam om te zeggen dat ze daadwerkelijk was aangenomen!"
Gemiddeld behandelt de Luisterlijn nu zo'n duizend telefoontjes per dag. Hoe? "Omdat zo'n 1.500 trouwe en bijzondere vrijwilligers zich dag en nacht inzetten om alle gesprekken te beantwoorden. Dat doen ze niet alleen voor de ander, ze halen er ook zelf veel voldoening uit."
Vrijwilligers die zich ook willen aanmelden, moeten vooral aan één belangrijke eis voldoen: "Je moet bereid zijn om een luisterend oor te bieden. We zoeken mensen met tijd in hart, hoofd én agenda."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.