Geen energietoeslag voor Utrechtse studenten

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - De gemeente Utrecht ziet geen mogelijkheid om studenten te compenseren voor de toegenomen energiekosten. Minima in Nederland krijgen eenmalig een bedrag van 800 euro op hun rekening ter compensatie. Studenten hebben geen recht op een dergelijke toeslag, en dat vinden tien partijen in de Utrechtse raad niet rechtvaardig. Fractievoorzitter Mahmut Sungur (DENK) noemt de uitsluiting van studenten als groep onhoudbaar.
Wethouder Linda Voortman (GroenLinks) geeft aan dat het uitsluiten van studenten van een dergelijke regeling een landelijk vraagstuk is. De regeling voor de energietoeslag voert de gemeente uit volgens de landelijke richtlijnen. En ook al zou zij studenten willen compenseren dan is dat niet mogelijk, stelt de wethouder. “Ik wou dat het zo simpel was, maar het is best complex.” Voor zo’n regeling komen 33.000 studenten in aanmerking. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van 26 miljoen euro, en dat geld zou de gemeente dan zelf moeten ophoesten.
Voortman erkent wel dat sommige studenten het zwaar hebben. Toch vindt zij dat hier een taak voor de overheid is weggelegd, ook omdat de gemeente niets weet van de persoonlijke situatie van studenten. Het Rijk weet dat wel via DUO, dat de studentenleningen regelt. De wethouder zei toe om met andere studentensteden te gaan overleggen over de problematiek, en eventueel samen op te trekken voor een lobby richting Den Haag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.