Toch parkeerkorting voor leraren van Utrechtse scholen

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Scholen in Utrecht kunnen korting krijgen op een beperkt aantal parkeervergunningen. Een amendement met die strekking is aangenomen door de gemeenteraad.
De korting is bedoeld voor leraren die buiten Utrecht wonen en zonder auto een lange reistijd naar hun werk hebben. Op veel plekken in de gemeente kunnen ze in de buurt van hun school alleen betaald parkeren.

Steeds meer betaald parkeren

Voor een parkeervergunning moeten ze nu nog de volle mep betalen. Het gemeentebestuur wilde eerder nog alleen een uitzondering maken voor beroepen waarbij een auto noodzakelijk is voor het werk, zoals bij huisartsen en verloskundigen. Dat leidde tot groot ongenoegen bij basisscholen, ook omdat betaald parkeren op steeds meer plekken in Utrecht wordt ingevoerd.
Nadat vorig jaar betaald parkeren in de Dichterswijk verplicht werd, rekende basisschool De Kleine Dichter uit dat vijf parkeerplaatsen ongeveer 10.000 euro per jaar zouden kosten. Schooldirecteur Annemieke Teune liet toen aan RTV Utrecht weten te vrezen dat leraren op een andere plek zouden gaan werken als ze zelf voor de kosten moesten opdraaien.
Ze besloot daarom dan ook met pijn in het hart dat de school de kosten ging betalen. "Dat is direct geld dat niet naar de kinderen gaat."

Gemeente onvermurwbaar

Ondanks de protesten van de school bleef de gemeente onvermurwbaar. "Ook andere werkgevers in Utrecht zouden graag korting of ontheffing krijgen. Wij zien geen grond om werknemers uit de ene sector uit te zonderen van deze regel en de andere sector niet", liet de gemeente weten.
De gemeente Utrecht wees wel op de P&R Westraven en het feit dat Utrecht Centraal niet ver van de school ligt. Maar daarmee onderschatte Utrecht het lerarentekort, aldus Teune. "Het zou een prima oplossing zijn als er een overschot is aan leerkrachten, dan willen ze die moeite wel doen, maar die luxe hebben we niet."

Toch korting voor leraren

Meerdere politieke partijen trokken zich het lot van de school aan en deelden de vrees dat de hoge parkeerkosten het lerarentekort zou versterken. Onder leiding van de PvdA werd donderdagavond een amendement aangenomen waardoor leraren korting kunnen krijgen op een parkeervergunning.
Aan die korting zijn wel een paar voorwaarden verbonden. Zo gaat het om een "beperkt aantal" parkeervergunningen, zonder dat nog wordt gespecificeerd wat daarmee wordt bedoeld. Ook moeten scholen met een "plan voor duurzaam mobiliteitsbeleid" voor hun medewerkers komen.
Verschillende partijen vonden dat laatste punt een te grote administratieve last en wilden in het nieuwe schooljaar direct starten met het geven van parkeervergunningen aan leraren. Een motie met die strekking van de VVD en het CDA haalde het echter niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.