Uil, fotocollage en bijzondere bank herdenken Leersumse valwind

© RTV Utrecht
Leersum - Drie monumenten zijn onthuld in Leersum die de valwind herdenken. Vandaag staan de inwoners van Leersum stil bij het noodweer dat precies een jaar geleden een ravage aanrichtte. In het dorp zijn daarom monumenten onthuld: een uil, een stormbankje gemaakt van gesneuveld hout en een herinneringsbord. Die herinneren Leersum blijvend aan de gebeurtenis.
Hubert van Zanten is een van de initiatiefnemers van het herinneringsbord vol met foto's van vlak na de ramp. De kaalslag in het Lombokbos, de vernielde huizen en auto's, het staat allemaal gedocumenteerd op een plaquette. "Dat er echt geen doden zijn gevallen dat is... Dat kunnen we echt het wondertje van Leersum noemen", zegt hij.

'Een stukje verwerking'

Dat het een spannende gebeurtenis was, vindt ook burgemeester Frits Naafs. Door alle schade aan huizen, andere bezittingen en de ontworteling van honderden bomen vindt ook hij het een wonder dat er geen doden of zwaar gewonden zijn gevallen. "Op vrijdag was het gebeurd, tot zondag hield ik er rekening mee dat ik een telefoontje kon krijgen met slecht nieuws", aldus de burgemeester. Dat is niet gebeurd.
De grootste slachtoffers zijn de bomen, honderden zijn verdwenen. De bank op landgoed Broekhuizen en de houten uil zijn gemaakt met bomen die door de valwind zijn geveld. Dat die bomen op deze manier toch in Leersum blijven is belangrijk voor de inwoners, vertelt Hubert van Zanten. "Het is er allemaal niet meer, kijk om je heen. En op deze manier blijft het hout toch in het dorp. Het is een stukje verwerking."
In Leersum komt nog een vierde monument. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor een kunstwerk ter nagedachtenis aan de valwind. De winnaar daarvan wordt later bekendgemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.