Utrechtse studenten demonstreren bij café dat mbo-studenten weigert: 'Punt duidelijk gemaakt'

© Kiki Lemmens
Utrecht - "Het was voor ons zeker gezellig. De horeca-eigenaar was iets minder blij met ons, maar dat viel wel te verwachten", zo vat student Kiki Lemmens zondagochtend de demonstratie samen die zij de avond ervoor hield bij Café De Kneus in Utrecht. Die zaak weigert mbo-studenten binnen te laten omdat die geen studentenpas hebben. Zo'n 35 jongeren gingen daarom gisteren langs om te laten weten dat ze het hier niet mee eens zijn.
De gemengde groep jonge demonstranten (Lemmens: "universitair, hbo, mbo, theoretisch opgeleid, praktisch opgeleid: het was alles door elkaar") ging naar het café op de Nobelstraat onder het motto 'Wees geen kneus, geef studenten de keus'. Daar werd een speech gegeven. Lemmens: "Wat we eigenlijk zeiden was 'wij staan hier uit solidariteit met mbo-studenten.' We hebben ons punt duidelijk gemaakt. Maar goed, we wilden ook niet teveel tot last zijn, ook voor andere horeca-ondernemers, dus daarna zijn we gewoon de stad in gegaan."
Bij de deur van café De Kneus moet iedereen een studentenpas laten zien. Die hebben mbo-studenten niet. Café-eigenaar Frank de Beus zei eerder tegen RTV Utrecht dat hij niks tegen mbo-studenten heeft. Het zou gaan om een zakelijke beslissing om op een bepaald publiek te mikken. "Wij richten ons op studenten van de universiteit en hbo omdat die elkaar kennen, in dat wereldje zitten en goed met elkaar klikken. Als je daarmee een klein kroegje vol hebt, dan vinden ze dat leuker."
En de mogelijke redenen achter dit beleid hebben wij in ieder geval niet tentoongespreid: het was daar een hele gezellige avond.
Kiki Lemmens over de borrel na de demonstratie
Kiki Lemmens is het niet met dat argument eens. Het bestuurslid bij de Jonge Socialisten, de jeugdbeweging van de PvdA, hoopt dat het café snel van mening verandert. Volgens haar kan een avond met een gemengde groep studenten waaronder mbo'ers, toch gezellig zijn. De groep zou dat na het protest bewezen hebben door nog even na te borrelen op het Janskerkhof. Lemmens: "En de mogelijke redenen achter dit beleid hebben wij in ieder geval niet tentoongespreid: het was daar een hele gezellige avond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.