Buitenlandse studenten vinden onderdak in tuinhuisjes en zolderkamers: 'Ze zijn snel tevreden'

Bilthoven - Een pittoresk tuinhuisje te midden van fluitende vogels, een groen grasveldje met madeliefjes, een meterslang grindpad voor de deur: het is niet de typische omgeving waarin je een studentenwoning verwacht. Tóch woont hier de Duitse studente Susanna Spoerl (25).
In september vorig jaar kwam ze naar Utrecht om daar haar master Psychologie te halen. In eerste instantie woonde Susanna in een duur appartement in hartje Utrecht. Maar toen haar Duitse huisgenoot terugging naar haar thuisland, was ze gedwongen een ander onderkomen te zoeken. "Ik moest dat allemaal erg last-minute regelen."
Dat bleek een hele opgave. De huidige woningmarkt maakt het haast niemand makkelijk, maar voor internationale studenten is het al helemaal lastig. Veel studentenhuizen zitten niet op een 'international' te wachten en oplichters liggen op de loer. Daarom wijken internationale studenten steeds vaker uit naar alternatieven, zoals gastgezinnen. En zo kwam ook Susanna in de groene tuin van Beatrice Keunen terecht.
In de tuin van Keunen vonden al verschillende studenten onderdak. De Bilthovense kwam op het idee nadat haar man in 2019 overleed. "Ik zou hier alleen in huis komen te wonen. Ik keek naar dat huisje en ik dacht: 'Het is zo ontzettend groot en het ziet er zo leuk uit: is het niet een idee om daar iets mee te gaan doen?'"
Na wat opknappen en verbouwen was het huisje gereed om te worden bewoond. Ondanks het kleine oppervlak heeft het alles wat je in principe nodig hebt, blijkt uit een korte rondleiding: een keukentje met tweepitter, een badkamer met douche en een studeer/woonkamer waarin zelfs een hoekbank past. Tot slot, de kers op de taart aldus Susanna: een slaapvide met uitzicht op de kruinen van de bomen.
Susanna en Beatrice voor het tuinhuisje.
Susanna en Beatrice voor het tuinhuisje. © RTV Utrecht
In eerste instantie zag Keunen het verhuren van het huisje vooral als een leuk verdienmodel, vertelt ze. Maar al gauw bleek dat de bewoners meer voor haar betekenden. "Ik merk dat ik heel veel leer van ze. Hoe ze naar het leven kijken, naar de natuur." Dat betekent overigens niet dat ze bij elkaar de deur platlopen, benadrukt de Bilthovense. "We hebben gewoon goed contact." Met een glimlach: "Ik wil niet als een moeder overkomen, daar zijn ze net bij weg".
Het huisvesten van studenten beviel Keunen zo goed dat ze ondertussen ook haar zolder verhuurt. Bovendien, vult Keunen later aan, is het een goede manier om de woningnood tegen te gaan. "Juist in deze wijk zijn daar vele mogelijkheden voor."

Hospi Housing

Susanna kwam bij Keunen terecht via de organisatie Hospi Housing. Die website helpt internationale studenten bij hun zoektocht naar huisvesting in de stad. Mede-oprichter Daan Donkers ziet dat de nood onder die groep internationals onverminderd hoog blijft, zo niet toeneemt: "We merken dat veel studenten best gestrest zijn of ze op tijd iets zullen vinden." De afgelopen weken worden ze vaak benaderd met mailtjes als 'hebben jullie al iets gevonden' en 'hebben jullie nog meer aanbod', vertelt Daan. Ook blijkt de lat voor velen niet bijzonder hoog te liggen. "Ze zetten vrij breed in en zijn snel tevreden."
Die stress wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat er elk jaar meer internationale studenten naar Utrecht komen. Tegelijkertijd is de woningnood nog niet opgelost. Dat is voor de Universiteit Utrecht dit jaar reden om internationals voor het eerst op te roepen niet te komen als ze geen woning hebben gevonden. Aanstaande internationale studenten vertellen dat ze grote druk ervaren om op tijd iets te vinden.

Het aandeel internationale studenten nam de afgelopen jaren toe in Utrecht. In het lopende studiejaar staan er ruim 4700 aan de universiteit ingeschreven. De verwachting is dat trend van de afgelopen jaren zich doorzet en dat het er ook dit jaar weer meer zijn, laat een woordvoerder van de UU weten. De hogeschool zegt dat zich zo'n 1900 buitenlanders hebben aangemeld voor een studie bij de instelling.

Niet elke student die zich heeft aangemeld, schrijft zich uiteindelijk ook in. Het is daarom nu nog niet te zeggen hoeveel er daadwerkelijk naar Utrecht komen.

Omdat de nood zo hoog is, is Hospi Housing op zoek naar veel nieuwe gastgezinnen, zegt Donkers. "Dat hoeft echt niet alleen een tuinhuisje te zijn! Eigenlijk kan bijna elke onbenutte ruimte in een huis gebruikt worden om studenten te huisvesten." Bijna altijd gaat het om tijdelijk huisvesten. "Veel internationale studenten zijn hier maar een tijdje."

Tiny house? 'No way'

De Duitse Susanna raadt toekomstige buitenlandse studenten aan om op tijd te beginnen met zoeken, flexibel te zijn en, niet geheel verrassend: ook buiten het stadscentrum te kijken. Ze geeft toe: nee, het is niet helemaal wat ze in gedachte had toen ze hoorde dat ze in Utrecht zou gaan studeren. "Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik in een tiny house zou wonen, had ik gedacht 'no way'".
Maar toen ze de foto's van het tuinhuisje op HospiHousing zag, was ze gelijk verkocht. Susanna concludeert dat het niet alleen goedkoper is, maar ook een bijzondere ervaring om midden in die stille natuur te wonen in plaats van in de stad. En, niet geheel onbelangrijk voor een student: "Ik kan me hier goed concentreren op mijn scriptie."
© RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.