De acceptatie van de mbo-student gaat door: ook welkom bij de UIT

© Hugo van Krimpen
Utrecht - Bij de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) zijn aankomende zomer ook nieuwe mbo'ers welkom. In eerste instantie is de deelname een proef met plek voor tweehonderd mbo'ers . Wethouder Dennis de Vries: "Met deze proef zetten we weer een stap naar het verkleinen van de kloof tussen verschillende soorten studenten. Iedereen moet zich welkom voelen in onze stad, welke opleiding je ook doet.”
De deelname is een initiatief van de mbo-studentenraad in Utrecht MBO-sr030. Dat mbo'ers meer betrokken worden bij het studentenleven is erg belangrijk, zegt Adam Thorpe van MBO-sr030. "Veel mbo'ers voelen zich niet gehoord in het studentenleven. Particiteren aan de UIT-week kan ervoor zorgen dat zij meer in contact komen met hbo- en universiteitsstudenten."
Volgens Thorpe wordt vaak neergekeken op mbo'ers. "Doordat we lager opgeleid zijn, meer in de praktijk bezig zijn. Daardoor is er een soort collectieve gedachtegang dat we dom zijn." Thorpe nam als aankomend mbo-student vorig jaar uit eigen initiatief een kijkje bij de UIT. "Daar merkte ik al wel dat ik het heel raar vond dat ik niet mee mocht doen. Mensen keken wel raar naar me toen ik zei dat ik mbo deed. Toen kreeg ik wel eens nare opmerkingen, zo van: dan werk je toch al?"

Sportveld en kroeg

Deelname van mbo'ers aan de UIT past in de oproep van mbo'ers om toegelaten te worden tot het studentenleven. Dat leidde er al toe dat binnenkort mbo'ers ook bij studentensportclub Olympos terecht kunnen, maar er valt nog een wereld te winnen. Zo zijn mbo'ers vaak niet welkom bij studentenverenigingen en bij een aantal studentenkroegen in de stad. Thorpe: "Er is echt een grote kloof tussen de verschillende groepen studenten."
Het bestuur van de UIT voorziet weinig problemen met de komst van mbo'ers. Bestuurslid Casper van Strien: "Het is natuurlijk even kijken of dit nieuwe uitdagingen oproept, dat is waarom we een pilot doen, maar het lijkt ons hartstikke gaaf om te doen. De UIT is gewoon voor mensen die naar Utrecht komen, ook in het mbo."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.