Vijf jaar en tbs geëist tegen Bunschoter die wordt verdacht van ontucht met dochtertje en 6 andere kinderen

Bram van de G. en zijn advocaat Astrid van Vulpen in de rechtszaak.
Bram van de G. en zijn advocaat Astrid van Vulpen in de rechtszaak. © ANP / Nicole van den Hout
Bunschoten-Spakenburg - Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijf jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden tegen de Bunschotense ontuchtverdachte Bram van de G. (35). Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van zeven kinderen, onder wie zijn eigen dochtertje en drie vriendinnetjes die bij haar thuis kwamen spelen. Drie andere kinderen misbruikte hij op de crèche van de Maranathakerk in Bunschoten, waar hij vrijwilliger was.
De 35-jarige man zou in 2016 zijn begonnen met het misbruiken van zijn toen tweejarige dochtertje. Een psycholoog en psychiater hebben een autistische en een pedofiele stoornis bij hem hebben vastgesteld. Die zouden mede de oorzaak zijn van zijn gedrag, zegt zijn advocaat.
De deskundigen stellen dat de Bunschoter door zijn stoornissen licht verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling is volgens hen hoog en daarom is na zijn celstraf een langdurige, intensieve behandeling nodig in een tbs kliniek. Daarna moet hij volgens de officier van justitie nog lang onder toezicht blijven. Daarvoor is een speciale gedragsbepalende maatregel nodig, vindt het OM.

Emotieloos

De verdachte kwam vandaag opnieuw vlak en emotieloos over in de rechtbank. Volgens hem is dit ook te wijten aan zijn autisme. "Ik heb wel gevoel, maar kan dat niet op mijn gezicht toveren", zei hij op een zeker moment. Hij verklaarde ook dat hij nooit in de gaten had gehad dat het fout was, wat hij bij de kinderen deed. Hij had als "kind onder de kinderen" altijd uit liefde gehandeld, zei hij.
Van de G beweerde ook dat hij steeds gevraagd of de meisjes het goed vonden wat hij deed en vond dat zij zelf de grenzen konden aangeven. Maar uit de verklaringen van de meisjes blijkt dat hij gewoon doorging als ze "stop hou op" riepen en pijn hadden. Vooral bij zijn eigen dochter was de man veel te ver gegaan. Dat misbruik heeft ook ruim vier jaar lang geduurd.
Omdat ze niet tegenstribbelde, dacht hij destijds dat er geen sprake was van misbruik. "Het ging altijd in overleg. Ik vroeg aan haar, zullen we het doen. Ja of nee?", zei Van de G. Nu zegt hij diepe schaamte te voelen. "Het doet pijn en ik schaam me als ik over de verdenkingen praat", zegt hij.
Meerdere keren misbruikte de man zijn dochter en haar vriendinnetje tegelijkertijd. Dat ging onder het mom van doktertje spelen met een speelgoed dokterssetje. Zijn dochter en andere slachtoffers vertelden bij de politie dat zij hem meermaals vroegen te stoppen en dat het pijn deed, maar dat hielp niet. "Toen ik 'stop hou op' riep, ging hij gewoon door", verklaarde een meisje.
Zij was destijds vijf. "U gaat dus ook gewoon door als de kinderen 'nee' zeggen", merkte de rechter op. "Ja, heel even maar", reageert verdachte droog. "Dat maakt het niet minder erg", vond rechter.
Toen het vriendinnetje thuis aan haar moeder vertelde wat de verdachte had gedaan, ging haar vader verhalen. Hij bekende, er vielen klappen en er werd aangifte gedaan. Toen het nieuws naar buiten kwam, volgden meer aangiftes. Op de telefoon van de man werden vervolgens filmpjes van de drie kinderen in de kinderopvang van de kerk gevonden. Ook had hij volgens het OM veel kinderporno op gedownload.

Gesloten deuren

De ouders van de kinderen mochten vandaag hun slachtofferverklaring achter gesloten deuren uitspreken. Dat bepaalde de rechtbank in Utrecht vanmorgen. Volgens de advocaat van drie van de mogelijke slachtoffers willen de ouders niet dat gedetailleerd bekend wordt wat hun kinderen is overkomen. Bovendien zouden de verklaringen van de ouders in de kleine gemeenschap waar zij wonen herleidbaar zijn naar de specifieke kinderen.
In de rechtszaal waren boosheid, verdriet en verontwaardiging goed af te lezen van de gezichten van de ouders. Volgens de officier van justitie lijden hun kinderen zwaar onder wat hen is aangedaan en zullen zij nog lang professionele hulp nodig hebben.

Spijt en ontkenning

De verdachte betuigde weliswaar spijt, maar ontkende ook een aantal van de beschuldigingen. Twee vriendinnetjes van zijn dochter kwamen pas met hun verhaal naar buiten toen het nieuws over zijn aanhouding bekend werd. Hij hield vol dat hij die meisjes niet had misbruikt, in ieder geval kon hij het zich niet herinneren. Maar volgens het OM hebben alle slachtoffers los van elkaar gedetailleerde en betrouwbare verklaringen afgelegd.
De verdachte vindt zelf ook dat hij een behandeling in een kliniek nodig heeft. Hij beloofde aan de voorwaarden mee te zullen werken. Zijn advocaat vindt de strafeis van het OM te hoog, mede omdat dit een snelle aanvang van de behandeling in de weg staat. Zij vroeg de rechtbank om hooguit drie jaar cel op te leggen.
De rechtbank doet uitspraak op 5 juli. Van de G. wil daar niet bij zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.