'Bijna duizend onnodige sterfgevallen door te lange wachttijden op spoedeisende hulp'

© RTV Utrecht/Peter Huting
Utrecht - Bijna duizend patiënten overlijden onnodig op de spoedeisende hulp (SEH) doordat ze te lang moeten wachten. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) in Utrecht in gesprek met de NOS, in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer over de arbeidsmarkt in de zorg op 6 juli.
De belangenvereniging wijt de soms te lange wachttijden aan een tekort aan SEH-artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen. De NSVHA heeft berekend dat 24 procent van de patiënten die in Nederland op de spoedeisende hulp belanden, langer moet wachten dan vier uur. Het gaat dan om ongeveer 180.000 patiënten per jaar. Op basis van Brits onderzoek dat stelt dat deze wachttijd leidt tot een extra sterfgeval per 191 patiënten, concludeert de NSVHA dat in Nederland 940 mensen per jaar onnodig overlijden omdat ze te lang op behandeling moesten wachten.
Een belangrijke oorzaak daarvan zijn volgens de NSVHA de personeelstekorten in zorg, schrijft de NOS. Niet alleen op de SEH zelf, maar ook bij de huisarts, in de wijkzorg en op verpleegafdelingen. Als mensen bijvoorbeeld in de avonduren niet bij de huisarts terechtkunnen, komen ze later vaak onnodig terecht op de spoedeisende hulp. Volgens de NSVHA moet het aantal opleidingsplekken voor SEH-artsen daarom verdubbeld worden.
Op dit moment zijn er ongeveer 600 gespecialiseerde artsen voor de spoedeisende hulp, terwijl er minimaal 1200 nodig zijn om de bezetting rond te krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.