Boerenprotest met trekkers: drukte in regio Utrecht voorbij, nog wel advies om A1 te mijden

Stroe - Ook op de snelwegen in de provincie Utrecht was het vanmorgen druk vanwege het boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Trekkers reden naar het Gelderse Stroe voor een manifestatie tegen de stikstofplannen van het kabinet. In de avondspits worden opnieuw files verwacht. Rijkswaterstaat roept mensen op hun reis uit te stellen.
Op het terrein waar het landelijke boerenprotest is, zijn inmiddels vele duizenden mensen. Ook staan er duizenden trekkers rond het veld waar het podium is en mensen zich kunnen verzamelen. Er hangt een festivalachtige sfeer met muziek en foodtrucks.
Er zijn momenteel alleen nog files rond Stroe en in het oosten van het land. Op de A1 stond het verkeer om 11.45 uur nog altijd vast in beide richtingen tussen Amersfoort en Apeldoorn. Er is ruim een uur vertraging, meldt Rijkswaterstaat. Het verkeersagentschap roept al sinds vanmorgen op om de A1 te mijden.
© Caspar Huurdeman

Twee keer zo druk als normaal

Volgens de ANWB en Rijkswaterstaat werden de meeste files vanochtend veroorzaakt door trekkers op de snelweg. Een woordvoerder vertelt dat de ochtendspits twee keer zo druk was als de normale woensdagochtendspits.
Eemlandse en Gooise boeren verzamelden vanmorgen op de oprit van de A1 bij Eembrugge en de A1 tussen Baarn en Hoogland. Onder politiebegeleiding reden ze richting de manifestatie. Ook op de A2 (Utrecht), A12 (Woerden, Bunnik), A27 (Everdingen) en A28 (Zeist) was sprake van vertraging. Volgens de ANWB namen de meeste files in het land rond 08.45 uur af.
De actuele stand van zaken op de weg vind je op kaart hieronder.

Oproep

De organisatie van het protest had juist opgeroepen om niet over de snelwegen te komen. De politie kondigde gisteren aan op te treden tegen tractoren op de snelweg. Nationaal Commandant Willem Woelders zei vanmorgen: "Het uitgangspunt is en blijft: tractoren niet op de snelweg. We treden op waar dat kan, maar zijn realistisch. Veiligheid op de wegen staat voorop, zowel voor medeweggebruikers als collega’s. Daar richten we ons nu op."
De organisatie van de boerenprotesten zegt dat het aan boeren zelf is of ze wel of niet op de snelweg gaan rijden. Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, noemt dat "de keuze van elke boer zelf". En volgens Bart Kemp van Agractie hebben plaatselijke afdelingen in overleg met de lokale politie afgesproken dat rijden via de snelweg "toch het snelste en het veiligste was".
Trekkers op de A28 richting Stroe

Kentekens verwijderd

In onderlinge communicatie roepen boeren elkaar op om de kentekens van de tractoren te verwijderen. Dit is vermoedelijk ingegeven door de wens om een boete voor het rijden op de snelweg achteraf te voorkomen.
"Nogmaals, kentekens van de trekkers afhalen. Ik herhaal kentekens van de tractoren afhalen", meldt een boer. "Ja dat hebben ze hier op de A28 goed gedaan", zo antwoordt een andere actievoerder. "Hier draagt niemand een kenteken."
Het is overigens nog niet verplicht voor trekkers om kentekens te voeren. De regel om dit wel te doen ging weliswaar met ingang van 1 januari in, maar tot 1 juli geldt een coulanceperiode om dat daadwerkelijk in te voeren.
Op Twitter refereert BBB-voorvrouw Caroline van der Plas hier ook aan door te stellen dat landbouwvoertuigen weliswaar geregistreerd moeten zijn, "maar kenteken is pas verplicht vanaf 1 juli".
© Ingezonden
De boerenactieclubs zijn ontstemd over het stikstofplan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vorige week bekendmaakte. De uitstoot moet fors omlaag zodat de natuur kan herstellen, en dat heeft grote gevolgen voor boeren.
Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de stikstofuitstoot in een aantal regio's met meer dan de helft worden teruggebracht. Volgens de boeren kloppen tal van gebruikte berekeningen in het plan niet. Zij gaan deskundigen inhuren om nieuwe berekeningen te maken.
Boeren in Bunschoten gaan protesteren (live 08.40 uur)
Live met veehouders en interview met LTO Noord (07.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.