Amersfoort gaat 100 vluchtelingen opvangen in sporthal Zielhorst

Vanaf volgende week woensdag worden in sporthal Zielhorst 100 vluchtelingen opgevangen.
Vanaf volgende week woensdag worden in sporthal Zielhorst 100 vluchtelingen opgevangen. © Google Maps
Amersfoort - De gemeente Amersfoort gaat vanaf 29 juni honderd asielzoekers opvangen in sporthal Zielhorst. De GGD regio Utrecht en beheerder SRO zijn inmiddels gestart om het pand gebruiksklaar te maken. De crisisnoodopvang is bedoeld voor enkele weken. De sportactiviteiten die normaal in de hal plaatsvinden worden in overleg elders voortgezet.
De sporthal kwam volgens gemeentewoordvoerder Brugt Groenevelt in beeld omdat er voldoende faciliteiten beschikbaar zijn. "De douches zijn er al; dat maakt het een aantrekkelijke locatie. Zeker vergeleken met de tentensituatie in Ter Apel. De komende week wordt er een andere vloer in gelegd, en worden er bedden en schotjes neergezet."

Ter Apel

De noodopvang is bedoeld om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Daar verblijven op dit moment meer mensen dan het centrum aan kan. De afgelopen weken leidde dat tot schrijnende situaties, waarbij asielzoekers op stoelen moesten slapen, er opstootjes ontstonden en er urenlang geen eten beschikbaar was.
Vanwege de situatie in Ter Apel is gemeenten gevraagd extra opvangplekken te regelen. De veiligheidsregio's hebben afgesproken dat iedere twee weken vier gemeenten zorg dragen voor de opvang van 150 vluchtelingen. Dat moet tot september in ieder geval voor zoveel opvangcapaciteit zorgen dat niemand meer op een stoel hoeft te slapen.
Zo is de veiligheidsregio Utrecht, waar Amersfoort onder valt, van 29 juni tot 12 juli aan de beurt voor crisisnoodopvang. De regio moet dan dus 150 plekken beschikbaar hebben om meteen asielzoekers over te kunnen nemen uit Ter Apel.

Inloopbijeenkomst voor omwonenden en bedrijven

De gemeente Amersfoort organiseert aanstaande maandag van 19.00 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst voor omwonenden en bedrijven, die daar vandaag een brief over ontvangen. Ook loopt de gemeente vandaag door de wijk om vragen van betrokkenen te inventariseren. Daarnaast heeft de gemeente het mailadres vluchtelingen@amersfoort.nl geopend.
Naast Utrecht zijn ook de veiligheidsregio's Brabant-Noord, Drenthe en Haaglanden vanaf eind juni twee weken aangewezen om Ter Apel te ontlasten. Zo vangt Haaglanden asielzoekers op in een hotel in Den Haag en een sporthal in Leidschendam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.