Werken in de kinderopvang moet aantrekkelijker, vindt FNV: 'Lonen omhoog, meer zelfbeschikking en minder administratieve rompslomp'

© Pixabay / _Alicja_
Provincie Utrecht - Als het aan werknemersorganisatie FNV ligt, wordt werken in de kinderopvang een stuk aantrekkelijker gemaakt. "We hebben veel nieuwe werknemers nodig", stelt bestuurder Zorg en Welzijn van FNV Sabrina Sanches, "en dat begint met een goede CAO met goede arbeidsvoorwaarden."
De personeelstekorten in de kinderopvang werden twee weken geleden nog eens pijnlijk blootgelegd toen de Amersfoortse kinderopvangorganisatie Ska Kinderopvang de contracten met zijn 200 ouders ontbond vanwege personeelstekorten. Naast een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden, vindt Sanches vooral dat de werkdruk omlaag moet.
"Allereerst moet de administratieve rompslomp worden verminderd. Daarnaast is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers meer zelfbeschikking krijgen over hun rooster. Nu is het vaak zo dat ze op het laatste moment worden in- of uitgeroosterd. Daardoor kun je ook privé minder goed dingen plannen. Ten slotte zijn wij er voorstander dat er groepshulpen komen. Dat zijn niet-pedagogisch opgeleide werknemers die helpen met een hoop andere taken. Bijkomend voordeel is dat zij, als ze dat willen, intern door kunnen groeien", somt zij enkele oplossingen op. Deze moeten ervoor zorgen dat pedagogisch medewerkers meer tijd kunnen besteden aan de ontwikkeling van de kinderen.
Dat is nodig, want de problemen in de sector worden volgens Sanches in de komende jaren alleen maar groter, tenzij er snel actie wordt ondernomen. "Wat wij weten is dat er de komende vijf jaar 32.000 extra mensen nodig zijn. In 2031 zouden dat er zelfs 50.000 zijn", schetst ze de omvang van het probleem. Dit komt onder meer doordat het kabinet kinderopvang nagenoeg gratis wil maken. "Dus gaan meer ouders hun kinderen brengen. Dat gaat om grote aantallen."

Hoge uitstroom

Eén oorzaak van de personeelstekorten is de hoge uitstroom onder werknemers. Bijvoorbeeld naar het onderwijs. "Want die hebben net een loonsverhoging gehad. Het is dan aantrekkelijker om daar te werken." Een ander probleem is de toename in het aantal ZZP'ers, die vaak een hoger tarief rekenen. "Veel werkgevers willen daar niet aan, omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Mensen brengen hun dierbaarste bezit naar de kinderopvang, dan moet de kwaliteit gewaarborgd zijn."
De werknemers die er wel zijn hebben vaak te maken met een hoge werkdruk: ze maken lange dagen en hebben vaak geen tijd voor vakantie. "Dat is heel lastig. Door het personeelstekort moeten de mensen in loondienst heel veel gaten vullen om het rooster rond te krijgen", legt Sanches uit. "Van wat wij horen vinden mensen het nog steeds hartstikke leuk om in de kinderopvang te werken. Ze hebben er voor gekozen omdat ze graag met kinderen willen werken. Alleen maakt de toegenomen werkdruk het wel lastiger.

Makkelijke beslissing

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) erkent dat de personele problemen in de sector 'heel ernstig' zijn. Woordvoerder Gjalt Jellesma vindt echter wel dat Ska Kinderopvang de situatie verkeerd heeft aangepakt. "Ik ben niet overtuigd dat dit de enige oplossing was. De situatie speelt bij alle kinderopvangcentra, maar je moet een goede reden geven waarom je zo'n zware beslissing neemt en dat doen ze niet", legt hij uit, "Dit is vooral een makkelijke beslissing voor Ska zelf, maar een heel oneerlijke voor de getroffen ouders."
"Een contract moet zekerheid geven", stelt Jellesma. Hij vindt dan ook dat hier duidelijk stelling tegen moet worden ingenomen. "Voordat dit gemeengoed wordt. Ook de politiek moet daarin een rol spelen en met oplossingen komen. Wij vinden bovendien dat de getroffen ouders naar de geschillencommissie moeten stappen, om een betere oplossing af te dwingen. BOinK zelf is voorstander van een model waarbij alle ouders een beetje lijden, in plaats van een klein aantal heel veel."

Uitzonderlijke krapte

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meldt het erg vervelend te vinden voor ouders en kinderen dat kinderopvangorganisaties zich genoodzaakt zien om groepen al dan niet tijdelijk te sluiten. "We hebben te maken met uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt", laat een woordvoerder weten, "SZW is in overleg met sectorpartijen en werkt samen met hen aan oplossingen voor de personeelstekorten in de sector. Minister Van Gennip zal de Tweede Kamer op korte termijn informeren over plannen." Het is nog onduidelijk wanneer dat is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.