Geen files meer op rijkswegen na boerenprotest

© Caspar Huurdeman
Amersfoort - Er staan geen files meer op de rijkswegen. Wel rijden op verschillende plekken in het land nog tractoren. Ook zijn op de A12 richting Utrecht de bergingswerkzaamheden na een ongeluk tussen een tractor en een vrachtwagen nog in volle gang. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg om 23.00 weer helemaal vrij is.
Eerder op de avond waren er grote files door heel de regio. De A1 was uren afgesloten door het boerenprotest in de Gelderse plaats Stroe. En tussen Utrecht en Gorinchem trokken tractors in een karavaan over de A27. Dit veroorzaakte een file van 10 kilometer tussen Hagestein en Noordeloos.
Een groot ongeluk tussen een tractor en een vrachtwagen zorgde voor veel overlast op de A12. Een 40-jarige man en twee vrouwen van 37 en 17 jaar raakten hierbij gewond. De slachtoffers zaten alle drie in de tractor en komen alle drie uit Bodegraven-Reeuwijk.
Rijkswaterstaat waarschuwde eerder woensdag al voor een zeer zware avondspits, vooral in het midden en het oosten van het land. De dienst adviseert automobilisten om zich goed voor te bereiden voor ze de weg op gaan, de actuele verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de omgeving van Stroe tot in de loop van woensdagavond waar mogelijk te mijden.
Weggebruikers in de richting van Apeldoorn kunnen omrijden via de A28 en de A50 langs Hoevelaken en Zwolle, of via de A30, A12 en A50 langs Barneveld. Het verkeer richting Amersfoort en Amsterdam kan omrijden vanaf Beekbergen, over de A50 en A28.

Gevaarlijke situaties

Volgens de politie veroorzaken de trekkers dat "gevaarlijke situaties en enorme hinder", maar is het niet altijd mogelijk alle trekkers van de snelweg te halen. De politie zegt wel in te grijpen als de boeren de snelweg willen blokkeren en laat weten dat met de organisatoren van het boerenprotest is gedeeld dat het verboden is om met trekkers op de snelweg te rijden.
Rijkswaterstaat heeft extra weginspecteurs ingezet en houdt de situatie vanuit de verkeerscentrales met extra mensen in de gaten. "Waar nodig treffen we maatregelen. Zo kunnen we de snelheid aanpassen en het verkeer indien nodig begeleiden." Vanmorgen was het ook al druk op de weg door het boerenprotest.

'Nog lang niet klaar'

"Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen", zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij het afronden van het sprekersprogramma tijdens het protest in het Gelderse Stroe tegen de stikstofplannen. "We zijn nog lang niet klaar", aldus Van den Oever. Na het afronden van het sprekersprogramma verliet een aantal betogers het terrein. Enkele duizenden blijven wachten op de band die nog gaat spelen.
Volgens de organisatie waren er 60.000 mensen met 20.000 trekkers naar de betoging gekomen. De gemeente Barneveld, waarvan Stroe deel uitmaakt, kan dat niet bevestigen. Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet was omstreeks 13.15 uur begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd.

Onwelwordingen

Tijdens de protestmiddag riep Van den Oever de tienduizenden mensen op het terrein op om in de zomerse temperaturen goed voor elkaar te zorgen. Hulpverleners bij de EHBO-post op het terrein zeiden dat er "enkele onwelwordingen" waren, waarschijnlijk door de hitte, maar dat er niets ernstig is gebeurd. Niemand is naar het ziekenhuis vervoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.