IJsselstein fuseren? Zeker niet, lees je in het nieuwe coalitieakkoord

IJsselstein - Het was één van de grote vragen deze gemeenteraadsverkiezingen in IJsselstein: kan de gemeente met 35.000 inwoners zelfstandig blijven of zal ze moeten fuseren? In het nieuwe coalitieakkoord vind je een helder antwoord. “Wij ondernemen geen stappen die kunnen leiden naar een fusie.” Een overzicht van de grootste thema’s uit het net gepresenteerde akkoord.
Na de mislukte fusie met Montfoort een paar jaar geleden, was het voor Ronald Koehorst wel duidelijk. De lijsttrekker van de Lokale Democraten IJsselstein (LDIJ) gaf het deze verkiezingen nog aan: “Die poging liet zien dat het geen goed idee is om samen te gaan met een andere gemeente. We kwamen van een koude kermis thuis.”
IJsselstein blijft voorlopig zelfstandig
IJsselstein blijft voorlopig zelfstandig © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Geen hogere belasting

En dat zelfstandig blijven gaat de komende vier jaar in ieder geval door. LDIJ werd opnieuw de grootste partij, gevolgd door de VVD en het CDA. Een nieuwe coalitie – en nu ook een nieuw akkoord – was geboren.
Terugkomend op de zelfstandigheid van deze plaats: in het akkoord komt ook duidelijk naar voren dat IJsselstein wél wil blijven samenwerken met andere gemeenten. Als dit maar “nadrukkelijk meetbare voordelen" oplevert, valt er te lezen. De “prachtige” voorzieningen die de relatief kleine gemeente heeft, moeten behouden blijven. En tegelijkertijd moeten die voorzieningen niet tot een hogere belastingdruk voor de inwoners gaan leiden.
De gemeente wil meer toeristen trekken, mede door de nadruk te leggen op haar grootste fruitbomencollectie van Europa.
De gemeente wil meer toeristen trekken, mede door de nadruk te leggen op haar grootste fruitbomencollectie van Europa. © RTV Utrecht

Duizend woningen erbij

En dan naar het thema waar iedere gemeente voor staat: de wooncrisis. Ook de IJsselsteinse coalitie wil dat starters in de eigen gemeente kunnen blijven wonen én dat senioren er oud kunnen worden. Bouwen voor die twee groepen, dus. De coalitie mikt er voor de komende vier jaar op dat er zo’n duizend woningen gebouwd (of in ieder geval gepland) gaan worden.
Ronald Koehorst van LDIJ: "De echte opgave met z'n allen is die woonvisie uitvoeren die we drie jaar geleden met elkaar hebben opgesteld en ervoor te zorgen dat er tot 2030, dus pak hem beet tussen nu en acht jaar, 2500 woningen worden gebouwd. Maar in ieder geval de komende vier jaar 1000. En dan met name bouwen voor jongeren en ouderen en onze IJsselsteinse inwoners.
Om die woningmarkt een handje te helpen gaat de gemeente bij nieuwbouw voorrang geven aan starters en doorstromers uit de eigen gemeente. Dat lijkt op steeds meer plekken te gaan gebeuren: in het nabijgelegen Vijfheerenlanden, in het dorpje Ameide, was die voorrang er bij een bouwproject ook al.

Ongelukkige weg aanpakken

Voor inwoners staat de veiligheid van de wegen ook hoog op de prioriteitenlijst. “Ieder ongeluk in het verkeer is er één te veel”, staat er in het akkoord. Maar dan moet de gemeente wél iets gaan doen aan bijvoorbeeld de N210. Het is inmiddels een beruchte weg geworden, waar in de bocht bij vleesverwerker Westfort vaak ongelukken voorkomen. Het aanpakken van de N210 staat daarom ook in het coalitieakkoord. Evenals het verbeteren van de knelpunten die uit de analyse van verkeersveiligheid kwamen.
Grote windturbines komen er – als het aan de nieuwe coalitie ligt – ook niet in IJsselstein. De gemeente gaat “de schouders eronder gooien” om de klimaatdoelen te halen, maar kijkt liever naar zon op dak dan naar mega-turbines.
Hoe gaat deze 'gevaarlijke' bocht in de N210 aangepakt worden?
Hoe gaat deze 'gevaarlijke' bocht in de N210 aangepakt worden? © RTV Utrecht
IJsselstein wil daarnaast alle inwoners zo goed mogelijk ondersteunen, wie het ook zijn en welke leeftijd ze ook hebben. Een extra oogje in het zeil houden ze bij jonge mantelzorgers, bijvoorbeeld. En ze zijn van plan om statushouders te ondersteunen, onder meer door actief te begeleiden bij het leren van de “taal en gewoontes”.

Meer toeristen trekken

En: vergeet de cultuur- en sportsector niet. Ieder kind in IJsselstein moet kunnen sporten. En de bekende Pasqualini-toren (de toren van de Oude Sint Nicolaaskerk in IJsselstein), die wil de coalitie op de Werelderfgoedlijst krijgen. Meerdere regelingen moeten de gemeente daarnaast op het wensenlijstje van toeristen krijgen.
Een ambitieuze opsomming van de coalitie, die in hun eigen woorden IJsselstein vooruit moet gaan brengen. “Zo lang we maar zelfstandig blijven vind ik alles goed”, lachte een inwoner vlak voor de verkiezingen. En één ding is zeker: dát verandert de komende vier jaar niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.