Hittemaatregelen bij prikposten GGD: 'Maak vooraf een afspraak voor je booster'

© ANP
Provincie Utrecht - De GGD-regio Utrecht neemt hittemaatregelen op de vaccinatielocaties in de provincie. Eerder deze week was het in de prikpost in Zeist zelfs zo warm dat de GGD mensen adviseerde om uit te wijken naar een andere locatie. De GGD roept mensen op om vooraf een afspraak te maken om wachttijden te voorkomen.
"Mensen die voor een herhaalprik komen hebben vaak een kwetsbare gezondheid", zegt milieu- en gezondheidsadviseur Fedor Gassner van de GGD-regio Utrecht, "bijvoorbeeld omdat ze een hogere leeftijd hebben. En juist die mensen zijn ook kwetsbaar voor oververhitting en ernstiger symptomen van hittestress, zoals hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte."

Bezoekers van de prikposten kunnen zelf voorzorgsmaatregelen nemen, tipt hitte-expert Gassner van de GGDrU:

  1. Ouderen voelen vaak minder goed aan dat ze dorst hebben, en het is natuurlijk een open deur, maar het belangrijkste advies is om voldoende te drinken. Niet opeens heel veel, maar gelijkmatig over de dag verdeeld.
  2. Als je je afspraak van tevoren plant, ga dan op een koel of rustig moment, zodat de kans klein is dat je buiten in de zon moet wachten. Heb je al een vaccinatieafspraak gepland, verzet hem dan naar het begin of het eind van de dag.
  3. Hou rekening met zonnestraling, smeer onbedekte huid in met zonnebrandolie en draag lichte, luchtige kleding.
  4. Wees alert op klachten die bij oververhitting kunnen horen, zoals vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid en spierpijn.
  5. Let op elkaar als je in de rij staat. Ook het GGD-personeel is alert en er is altijd een arts en iemand van het Rode Kruis op een priklocatie.

Afspraak maken

Vooralsnog zijn alle vaccinatielocaties van de GGDrU gewoon open op de gebruikelijke tijden, zegt woordvoerder Lydia van der Meer. "Maar we vragen wel of mensen een afspraak willen maken. Tachtig procent komt naar de vrije inloop in de kleinere locaties die een of twee dagen per week open zijn. Dan krijg je veel drukte, mensen die tegelijk komen, en dan moeten ze buiten in de warmte gaan wachten."
Volgens Van der Meer is het bij vrije inloop lastig in te schatten wanneer het druk wordt en dan kan de wachttijd zomaar oplopen tot een uur. "En dan zijn 60-plussers toch een risicogroep die je niet te lang buiten in de warmte wil laten staan."

Boostershot

Bovendien neemt het aantal mensen dat voor een zogenoemd 'boostershot' komt toe. "Twee weken geleden vaccineerden we in de provincie Utrecht zo'n zeshonderd mensen per dag, vorige week duizend, en nu zitten we al op 1600 tot 1700", aldus Van der Meer.
"Waarschijnlijk heeft dat te maken met het toenemende aantal coronabesmettingen, maar ook met de naderende vakanties. We zien namelijk ook steeds meer kinderen." De GGD merkt daarbij ook het effect van oproepen van onder meer het RIVM en coronaminister Ernst Kuipers om een herhaalprik te komen halen.

Hitteplan

Het hitteplan van de GGD volgt de binnentemperatuur van de diverse locaties. "Als het ergens warmer is dan dertig graden dan stoppen we daar met vaccineren.", zegt Van der Meer.
"We monitoren de temperatuur regelmatig. Op dit moment zetten we extra hosts in, we delen water uit en plaatsen ventilatoren. Het personeel op de locaties werkt met tropenroosters. De vaccins van Janssen en Novavax mogen niet te warm worden en worden regelmatig gecontroleerd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.