Podcast Broos afl. 1: De omgeving snapt niet hoe het is

© RTV Utrecht
Utrecht - Wat betekende de coronacrisis voor Utrechters met een kwetsbare arbeidsmarktpositie? Hoe verging het hen financieel en emotioneel? En in hoeverre kregen ze hulp? Sinds het begin van de crisis, voorjaar 2020, volgden journalisten Maarten Dallinga en Hugo Verkley vijf Utrechters. De vierdelige RTV Utrecht-podcast Broos vertelt hun verhaal. Nu te beluisteren is aflevering 1: De omgeving snapt niet hoe het is.
Waar de een financieel weinig of niets merkt van de pandemie, worden anderen juist hard geraakt. In aflevering 1 maak je kennis met vijf Utrechters die hun leven totaal zien veranderen door de coronacrisis. Zoals het Utrechtse ondernemersstel Donna de Jong en Paul Wilke. De zestigers willen nog een paar jaar flink sparen en dan met pensioen. Maar door de crisis raakt hun agenda in rap tempo leeg.
Luister hier of via je favoriete podcastapp:
Niet alleen de financiële, maar ook de emotionele impact is groot en in maart 2020 zitten De Jong en Wilke met de handen in het haar. “We hadden het gevoel alsof we bezig waren met een marathon en dat vervolgens de finish afgebroken werd voordat wij er waren”, zegt Wilke, die zich samen met zijn vrouw zorgen maakt over het voortbestaan van hun bedrijf én bang is om al hun spaargeld te verliezen.

Lamlendig en boos

Broos volgt ook Wiljan de Jong, eigenaar van café Domkop in de binnenstad van Utrecht. Als hij half maart 2020 zijn kroeg moet sluiten vanwege de coronamaatregelen, stort hij in. “Ik heb vier weken lamlendig en boos op de wereld op de bank gelegen, niet wetende waar ik met mezelf naartoe moest”, vertelt de veertiger, die flink wat eigen geld in zijn kroeg heeft gestopt en bang is dat kwijt te raken. “Als je slecht slaapt en meer drinkt dan goed voor je is, dat is niet goed voor je.” Krabbelt hij weer op?
De komst van de coronamaatregelen heeft ook grote impact op Jacqueline Bijleveld, mede-eigenaar van een herenkledingzaak in Baarn. Zij had voor de pandemie al schulden en is als ondernemer persoonlijk aansprakelijk. Eerder ging de winkel al eens failliet, waarop een doorstart volgde. Een succes werd dat niet en door de komst van de coronamaatregelen daalt de omzet nog verder. Blijven Jacqueline en haar zaak op de been?

Praat door over Broos en maak kennis met de mensen uit de podcast: kom naar Broos Live op maandag 4 juli, om 20.00 uur in café Domkop in Utrecht. Aanmelden is niet nodig.

Een soort overlevingsmechanisme

Ook voor veertiger Leroy Rey staat de wereld op z’n kop door de coronacrisis. Hij verliest niet alleen zijn werk als dj, maar ook zijn relatie loopt op te klippen en zijn moeder is ernstig ziek. “Het is nogal heftig. De kans dat wij met onze moeder 2021 in gaan, is niet heel groot”, zegt de Utrechter. “Ik moet zeggen dat het bij mij altijd wat later landt. Ik zie de ernst ervan in, maar het duurt altijd even voordat de treurnis inslaat. Ik denk dat het een soort overlevingsmechanisme is.”
Financieel heeft hij het zwaar en met meerdere instanties heeft hij betalingsregelingen getroffen. In aflevering 1 hoor je hoe hij in deze situatie is beland en hoe hij de toekomst ziet.
Aan het woord komt ook Nadja Jungmann, lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht. “Deze mensen zitten in een dramatische, zware periode”, vertelt Jungmann over de Utrechtse ondernemers die worden gevolgd in Broos.
Reageren? Mail naar broos@rtvutrecht.nl. Maandag 4 juli verschijnt aflevering 2. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.