Inboedel buurvrouw levert mantelzorgers ruim 6 ton op

De Chinese lakdoos uit de 16e eeuw was het topstuk
De Chinese lakdoos uit de 16e eeuw was het topstuk © Heritage Auctions Europe
IJsselstein - Ze zorgden jarenlang voor een buurvrouw en erfden als dank haar inboedel vol bijzondere Aziatische spullen. Bij een veiling door het IJsselsteinse Heritage Auctions Europe leverde de collectie tot ieders verbazing meer dan 600.000 euro op.
De buren willen zelf niet in de pers, vertelt Jacco Scheper van veilinghuis in IJsselstein. Ook de woonplaats blijft geheim. Maar het veilinghuis werkt vooral met collecties uit de buurt, aldus Scheper. "Dus ze komen niet uit Noord-Groningen."
"De verzameling die zij thuis hadden staan bestaat voor een groot deel uit Aziatica", vertelt Scheper. "Verzamelartikelen zoals lakwerk en heel veel porselein en dergelijke. Dat heeft vermogens opgebracht."
De meeste bieders kwamen uit Azië, veelal uit China en Hong Kong. Door de sterk gegroeide welvaart in die landen en de enorm gestegen vraag naar Aziatica zijn de prijzen geëxplodeerd. "Sommige dingen gaan zo ontzettend hard dat je het nauwelijks bij kunt houden. Als je kijkt naar Chinese munten in topkwaliteit, die kunnen in een jaar tijd vijf of tien keer zo duur zijn."
De gesp met opengewerkte jade leverde 23.000 euro op.
De gesp met opengewerkte jade leverde 23.000 euro op. © Heritage Auctions Europe
Nederlandse handelaren probeerden de collectie ook over te nemen. "Ze hebben opkopers langs gehad die de boel ook wel voor een habbekrats hebben willen kopen. Maar ze zijn intens blij dat ze dat niet hebben gedaan. Zo'n handelaar geeft misschien een paar duizend euro, en dan zeg ik er nog misschien bij."
Toch valt dat zo'n handelaar niet aan te rekenen, zegt Scheper. Hij loopt immers ook risico en dat de spullen zoveel zouden opleveren wist niemand, ook het Scheper zelf niet. "Wij hebben van tevoren tegen de buren gezegd dat het misschien 300.000 tot 400.000 euro opbrengt, maar dat ze ons daar niet aan kunnen ophangen. Dat het meer dan 600.000 euro zou zijn hadden wij ook niet verwacht."

Wat de gek ervoor geeft

Neem een riemgesp met opengewerkte jade. Het veilinghuis zette het object met een startprijs van 100 euro op de veiling. Dat is ook wel een psychologisch trucje, geeft Scheper toe. Zet er een lage prijs op, en met een beetje geluk gaan mensen tegen elkaar opbieden. "100 euro is zo aantrekkelijk dat mensen wel gaan bieden." En als net twee vermogende Chinezen tegen elkaar gaan opbieden, levert de gesp ineens 23.000 euro op. "Het is ook een soort wedstrijdje, voor ons als veilinghuis is dat ook een feest."
Klapstuk was een Chinese lakdoos uit de 16e eeuw die voor 123.000 euro wordt verscheept naar een telefonische bieder uit Hong Kong. "Ik moet eerlijk zeggen: wij hadden er een startprijs van 10.000 euro opgezet. Dat betekent dat we denken dat-ie misschien 20.000 of 30.000 euro opbrengt."
Je weet het nooit, wil Scheper maar zeggen. "Ik zeg vaak tegen mensen: er staat op een verzamelartikel als een schilderij of een porseleinen bord geen prijs, je kunt niet in catalogus opzoeken wat het waard is. Het is een beetje wat de gek ervoor geeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.