Burgermeester Dijksma opent fototentoonstelling over vijftig jaar arbeidsmigratie

© RTV Utrecht
Utrecht - In Utrecht is vanmiddag de fototentoonstelling '50 jaar arbeidsmigratie in Nederland' door burgemeester Sharon Dijksma geopend. Vijftig foto's geven weer hoe in de jaren '60 duizenden mensen naar Nederland kwamen om te werken. 25 foto's vertellen het verhaal van de kant van de migrant, en 25 foto's vertellen het verhaal van autochtone Nederlanders die destijds betrokken waren bij de komst van migranten.
Volgens initiatiefnemer Sahin Yildirim is het doel van de tentoonstelling om de verhalen van gastarbeiders vast te leggen en over te dragen aan de nieuwe generatie. "Er kwamen vooral veel jonge, sterke mannen naar Nederland uit bijvoorbeeld Spanje, Turkije, Griekenland en Marokko. Ze kwamen strak in pak naar Nederland", legt hij uit.
In de foto's komen zes thema's terug zoals gezinshereniging, taallessen en woningnood. Naast de mooie verhalen is er ook aandacht voor minder mooie verhalen: "De tweede generatie had een participatieprobleem, een aanpassingsprobleem. Hun ouders hadden het enorm druk. Ze werkten veel en hadden daardoor minder aandacht voor hun kinderen."

Wij-samenleving

Volgens Yildirim gaat het bij de derde generatie anders: "Hun opleidingsniveau is hoger en ze accepteren Nederland als verblijfland. Ze voelen zich eerder Utrechter, Rotterdammer of Hagenees, dan Turk Marokkaan of Italiaan", vertelt hij. Hij hoopt dan ook dat de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland minder tegenover elkaar komen te staan en dat er in plaats van een 'wij-zij-samenleving' een 'wij-samenleving' komt.
De foto's zijn door meerdere fotografen gemaakt en de tentoonstelling is nog tot 17 oktober te bezoeken bij de ingang van het Stadskantoor Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.