Smurfenfans op jacht naar ontbrekende items in Leerdam: 'Wij hebben verzamelaarsbloed, blauw bloed'

Leerdam - Tinie staat met een handvol medeverzamelaars te wachten tot de smurfenbeurs in Leerdam opengaat. Ze is niet te missen als smurfenliefhebber: ze draagt een spijkerjas met grote blauwe smurfen erop. Tinie is speciaal uit Osnabrück gekomen en is op zoek naar een speciale smurf met een rood schooltasje. "Daar zoek ik al vijf jaar naar, misschien wel langer", zegt ze. Met een speciale kamer voor haar drieduizend smurfen heeft ze al een flinke collectie maar toch hoopt ze vandaag weer iets bijzonders te kunnen meenemen.
Smurfenfans komen samen op beurs in Leerdam
Wethouder John van der Velden opent de beurs en de koopjesjagers kunnen de hal in met smurfenfiguurtjes, stripboeken, bekers, wekkers, oorbellen, zakdoeken. Kortom, als er een smurf op staat ligt het in de hal van Roelof Enck. Hij heeft een smurfenwinkel en organiseert jaarlijks deze beurs. "Verkopers zoeken is niet makkelijk want de meesten verzamelen alleen", zegt hij.
Roelof verzamelt zelf ook smurfen. Daar is hij mee begonnen toen hij zes jaar oud was. "Je ziet iets en je wil het hebben, zo werkt het gewoon. Verzamelaarsbloed, blauw bloed", lacht hij. Door de jaren heen besloot hij er zijn werk van te maken. Met de winkel en jaarlijkse beurs als resultaat.
Tinie speurt naar een smurf met een rood schooltasje.
Tinie speurt naar een smurf met een rood schooltasje. © RTV Utrecht

Vijftienduizend smurfen

Zo'n drie- tot vierhonderd bezoekers komen op de beurs af. Tinie is niet de enige die vanuit het buitenland naar Leerdam is afgereisd voor de smurfen. Karen komt uit Schotland en is hier om haar verzameling van 15.000 smurfenitems aan te vullen. Haar collectie gaat van smurfenstickers tot een smurf die even groot is als zij zelf. "Ik ben speciaal hiervoor twee dagen in Nederland", zegt ze.
Karen heeft een paar A4'tjes uitgeprint waar op staat wat ze nog niet in haar collectie heeft en zo speurt ze alle kramen af. "Ik zoek een aantal cd's en het is leuk om bij te praten met de andere verzamelaars. Meestal zien we elkaar een paar keer per jaar maar door corona kon dat niet", zegt ze.
Verderop staat een vader met zijn zoon naast elkaar door grote bakken te spitten. "We zoeken een smurf met een bloem", vertelt zoon. "Maar we hebben hem nog niet gevonden, het is goed zoeken als je ze al bijna allemaal hebt", zegt vader. Zo is iedereen op zoek naar zijn eigen verborgen parels.
Tinie is gelukkig niet voor niks naar Leerdam afgereisd en heeft haar smurf met het rode schooltasje gevonden. "Ik heb zo lang gezocht, ik ben blij dat ik hem eindelijk heb gevonden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.