Rechtbank spreekt man uit Baarn vrij van moord of doodslag op vriendin, wel 1 jaar cel voor wegmaken van lichaam

© Caspar Huurdeman
Eemnes - Een onverwachte uitspraak in de Utrechtse rechtbank heeft vanmiddag voor veel beroering gezorgd bij de aanwezigen in de zaal. Charel P. uit Baarn is door de rechtbank vrijgesproken van moord, omdat niet bewezen is dat hij zijn vriendin Sissi met opzet om het leven heeft gebracht in zijn vakantiechalet in het Gelderse Voorthuizen. Maar de rechtbank sprak de 37-jarige verdachte ook vrij van doodslag. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden 12 jaar cel tegen hem geëist.
Er zou sprake zijn geweest van noodweer toen hij door haar werd aangevallen met een mes. P. sloeg dat uit haar handen, ging op haar zitten en drukte met zijn hand haar keel dicht. Maar volgens de rechtbank is niet bewezen dat hij de bedoeling had om haar te doden.

Noodweer

Charel P. heeft toegegeven dat hij zijn vriendin, met wie hij slechts vier weken een relatie had, vorig jaar om het leven heeft gebracht. De rechtbank vindt bewezen dat hij dit uit noodweer deed. Het lichaam van de 34-jarige vrouw werd op 8 oktober vorig jaar gevonden in haar auto op de parkeerplaats van hotel De Witte Bergen in Eemnes. Volgens de schouwarts was ze negen dagen eerder overleden. Tijdens een fatale ruzie zou zij P. hebben aangevallen met een mes.
P. sloeg dat mes uit haar handen, maar de rechtbank vindt het aannemelijk dat hij niet durfde te vluchten, omdat de vrouw in de kleine ruimte het mes weer zou kunnen pakken en hem opnieuw zou aanvallen. Hij hield haar in bedwang door bovenop haar te gaan zitten en met zijn hand op haar hals drukkend, tot zij niet meer bewoog. Uit sectie blijkt volgens de rechtbank dat de verwondingen aan de keel niet dusdanig ernstig waren dat P. de opzet moet hebben gehad om haar te doden.
Uit verklaringen van twee ex-partners blijkt volgens de de rechtbank dat de vrouw zeer agressief kon worden onder invloed van drank en drugs. Zij zou hen in het verleden hebben bedreigd met een mes en een van hen zou daardwerkelijk zijn gestoken. Ook op de fatale avond in het vakantiehuis had de vrouw gedronken en drugs gebruikt, heeft de schouwarts vastgesteld.

Respectloos en verwerpelijk

Alleen het wegmaken van het lichaam van Sissi wordt Charel P. door de rechtbank verweten. Daarvoor krijgt hij twaalf maanden gevangenisstraf. Rechtbank vindt de manier waarop hij met het lichaam is omgegaan respectloos en verwerpelijk. Hij heeft tegengewerkt dat zij een tijdige en waardige uitvaart kreeg.
P. heeft haar dagenlang verborgen gehouden en de nabestaanden en autoriteiten in grote onzekerheid gehouden, stelde de voorzitter. Hij heeft lichaam van Sissi over de grond gesleept, op de achterbank van haar auto geplaatst, en een dekbed en deurmat over haar heen gelegd om haar te verbergen.

Nabestaanden woedend

Voor de nabestaanden van het slachtoffers is de uitspraak van de rechtbank onacceptabel. De zus van Sissi liep woedend en overstuur de rechtszaal uit. "Ik kan het helaas niet mooier maken", reageerde de rechter. De nabestaanden zijn er van overtuigd dat Sissi door Charel P. is vermoord en hebben een forse schadevergoeding geëist van de verdachte. De rechter heeft hen daarin "niet ontvankelijk verklaard", waardoor zij nu via de burgerrechter zullen moeten proberen om een schadevergoeding te krijgen.
Er is een aanzienlijke kans dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen het vonnis. De verdachte zelf, die vandaag niet aanwezig was bij de uitspraak, zal dat waarschijnlijk niet doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.