Vier Utrechtse scholen mogen zichzelf (opnieuw) 'excellent' noemen: 'Samen opvoeden'

© OBS Overvecht
Utrecht - Vier scholen uit de provincie hebben het predicaat 'excellent' gekregen, zo heeft de Inspectie van het Onderwijs bekendgemaakt. De scholen worden geprezen omdat ze goed onderwijs bieden en zich met een specifiek profiel onderscheiden van andere scholen. Onder de Utrechtse scholen zijn twee basisscholen: OBS Overvecht en OBS 't Startblok in Achterveld, en twee middelbare scholen: het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG), en de havo op het Farel College in Amersfoort.
OBS Overvecht mag zichzelf voor de zesde keer 'excellent' noemen. Volgens directeuren Nelleke Brouwer en Marije Wassenaar staan de scholen van OBS Overvecht samen met opvoeders om de kinderen heen. "Het predicaat maakt zichtbaar dat we echt een school in de wijk zijn. Tijdens de dag van het jurybezoek vertelden heel veel van onze partners aan de juryleden hoe we hier samen opvoeden. Het was zo mooi om te zien, iedereen was er en straalde, eigenlijk werd het daardoor gewoon een feestdag in plaats van een spannende beoordeling", aldus Wassenaar.
Feest op OBS Overvecht nadat de school het predikaat excellent had gekregen
Het Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG) vindt het belangrijk dat leerlingen op school ruimte, vertrouwen en verantwoordelijkheid krijgen 'om daarmee op zoek gaan naar hun eigen identiteit en talenten': "Op het USG stimuleren we leerlingen zich niet alleen op cognitief vlak, maar in de volle breedte te ontwikkelen. School is voor ons zoveel meer dan het behalen van een diploma", laat de school in een reactie op het predicaat weten.
Ook directeur Lori Murphy van bassischool 't Startblok in Achterveld in enorm trots: "Niet zozeer op dat bordje. Maar dat we kunnen delen dat we mooie dingen doen en kinderen kunnen raken. Het begint met een open blik. Een kind liefdevol willen zien. Dat voelen kinderen en ouders", legt ze uit.
Het predicaat is volgens haar een bevestiging en erkenning van mooi onderwijs. "We hebben er lang aan gewerkt. Het doel was niet het predicaat excellent, maar we wilden kinderen in hun brede ontwikkeling zien. Het predicaat an sich kan me gestolen worden, maar mooier was het proces ernaartoe. Met elkaar samenwerken. We hebben het mooiste beroep in het land."
Landelijk hebben totaal 43 extra scholen het predicaat gekregen. Twee van die scholen hadden het predicaat nog niet, de rest krijgt het opnieuw uitgereikt. Scholen mogen zich na de toekenning drie jaar lang 'excellent' noemen.
In januari kregen al 55 scholen en schoolsoorten het predicaat. Vanwege de coronacrisis waren dat de eerste uitreikingen in twee jaar tijd. Het aantal excellente scholen is volgens een woordvoerder van de inspectie de afgelopen jaren redelijk gelijk gebleven.
Het gaat om 14 basisscholen, 8 scholen in het speciaal onderwijs en 21 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs die (opnieuw) zijn geselecteerd. In het voortgezet onderwijs kan het dus zijn dat één school het predicaat voor meerdere schoolsoorten krijgt, bijvoorbeeld voor het vmbo-kaderonderwijs én het vmbo-basisonderwijs.

Lerarentekort en coronamaatregelen

"Excellent worden is knap, maar excellent blijven is minstens zo knap", aldus de woordvoerder. "Zeker gezien de omstandigheden van het lerarentekort en na een periode van coronamaatregelen." Zo werkt basisschool Het Mozaïek in Arnhem aan zelfontwikkelde leermethoden, "gebaseerd op wetenschappelijke kennis en passend bij de leerlingen van de school". Het team van de middelbare school Portus Juliana in Rotterdam wordt onder meer geprezen om de "verankering van het (t)huiswerkvrije onderwijs".
Alle bijna 100 scholen die dit jaar onderscheiden werden "leverden een bijzondere prestatie in een periode waarin het al een grote opgave was om het onderwijs te continueren", aldus de inspectie.
Door de coronacrisis waren er wel minder scholen die dit jaar hun predicaat al wilden verlengen, vertelt de woordvoerder. Een beoordeling voor het predicaat goed of excellent van de inspectie moeten scholen zelf aanvragen. De inspectie controleert elk jaar zonder aanvraag of scholen zeer zwak, onvoldoende of voldoende presteren.
Beluister hier het gesprek dat Radio M had met basisschooldirecteur Lori Murphy van t Startblok in Achterveld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.