Hoe zinvol is staken? 'Alleen de dreiging helpt soms al'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Buschauffeurs, beveiligers op Schiphol, medewerkers de kinderopvang. Ogenschijnlijk hebben de beroepsgroepen weinig met elkaar te maken, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal gestaakt de afgelopen maanden. Maar wat levert het op. Drie vragen aan historicus en stakingsonderzoeker Rosa Kösters, verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Rosa Kösters op Radio M Utrecht

Het lijkt wel of er meer gestaakt wordt de laatste tijd, klopt dat?

Feitelijk (nog) niet. Gemiddeld ligt het aantal stakingen de laatste 20 jaar op iets meer dan 20 per jaar. Dat was vorig jaar ook zo. In coronajaar 2020 was het met 9 stakingen relatief rustig. Dus misschien ervaren we het nu als veel. Daarnaast hebben we een aantal stakingen met veel impact en veel aandacht gezien, zoals de wilde staking op Schiphol.

Heeft het zin om te staken?

"De meer dan de helft van de stakingen leidt tot verbeteringen voor werknemers. Loon is een belangrijk aspect, maar het kan van alles zijn. Nu wordt er vaker gestaakt rondom de nadelen van flexcontracten. En je hebt ook thema's als pensioenen, vakantiegeld.
Uit het verleden blijkt ook dat het zinvol is. Want het recht op vakantie, een achturige werkdag in plaats van een werkdag van 12 uur, dat soort zaken zijn allemaal bewerkstelligd met staken en actievoeren. Soms kan alleen de dreiging van een staking al helpen. In het gehele spel van onderhandelingen is staken een belangrijk instrument om druk uit te oefenen."

Dan zou je zeggen, ga altijd staken! Als het zo effectief is. Toch?

"In Griekenland is 10 maanden gestaakt om het sluiten van een fabriek tegen te gaan, en die fabriek is uiteindelijk wel gesloten. Dus je krijgt niet altijd wat je voor ogen hebt. Maar regelmatig is het zeker nuttig."
Actievoerende chauffeurs in het streekvervoer verzamelen zich op het Jaarbeursplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.