Levenslang geëist tegen Ridouan T. en vier andere verdachten in monsterproces Marengo

© ANP
Vianen - Ridouan T. uit Vianen moet een levenslange gevangenisstraf krijgen, dat is de strafeis van het Openbaar Ministerie. Ook tegen vier andere verdachten is levenslang geëist. Andere verdachten in het omvangrijke Marengoproces hoorden eisen uiteenlopend van vijf jaar en elf maanden tot 28 jaar celstraf.
Volgens het OM is de 44-jarige T. verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen tot moord. "Hij stond aan het hoofd van een organisatie die zich toelegde op het plegen van moorden", aldus de officier van justitie. "Hij was degene die alle beslissingen nam."
De eis tegen Nabil B. was al bekend, het OM wil tien jaar celstraf voor de kroongetuige. In de praktijk komt dat neer op acht jaar in de gevangenis. Volgens het OM heeft B. zich gehouden aan de afspraak om te getuigen tegen de criminele organisatie.
Broers Mao en Mario R., Achraf B. en Mohamed R. hoorden ook levenslange strafeisen. Zij zouden betrokken zijn bij meerdere moorden en moordpogingen of zaten hoog in de criminele organisatie.

Onbetwistbare leider

T. is de onbetwistbare leider van de bende, zette het OM uiteen in het requisitoir waar negen dagen voor uitgetrokken waren. Mao R. en Saïd R. (geen familie) worden gezien als zijn voornaamste adjudanten.
De zaak van Utrechter Saïd R. loopt overigens achter op de rest van 'Marengo'. Dat komt omdat hij pas afgelopen december aan Nederland was uitgeleverd vanuit Colombia. Hij en zijn nieuwe advocaten hadden daarom minder voorbereidingstijd. De strafeis tegen R. komt daarom op een later, nog niet bepaald moment.

Kroongetuige

Het requisitoir is de voorlopige climax in het monsterproces, dat in maart 2018 begon met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van T. hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.
Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Pleidooien

Na het requisitoir is het de beurt aan de advocaten voor de pleidooien. Daar zijn de maanden september tot en met december voor uitgetrokken.
Wanneer er uitspraak wordt gedaan, is nog onduidelijk. De rechtbank houdt rekening met medio volgend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.