Actievoerende boeren melden zich bij partijkantoor ChristenUnie in Amersfoort

Boeren bij het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort.
Boeren bij het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort. © Menno Bausch
Provincie Utrecht - Actievoerende boeren uit het Eemland hebben zich vanmorgen in Amersfoort gemeld bij het partijkantoor van de ChristenUnie. Ze hadden een brief over het stikstofbeleid bij zich en lazen die voor. De partijmedewerkers hebben de brief aangenomen en de agrariërs getrakteerd op stroopwafels en water.
Actievoerende boeren lazen vanmorgen een brief voor bij het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort.
Actievoerende boeren lazen vanmorgen een brief voor bij het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort. © Menno Bausch
An
Ook langs andere snelwegen in het land zijn brandjes gesticht. De ANWB laat weten dat de acties wel milder zijn dan van maandag en dat de overlast tot dusver beperkt is. "Er staan niet meer files dan gebruikelijk", aldus een woordvoerder.

Moties in de Tweede Kamer

In Den Haag wordt vandaag gestemd over moties die zijn ingediend tijdens het stikstofdebat dat vorige week in de Tweede Kamer werd gevoerd. Het kabinet maakte enkele weken geleden bekend dat de uitstoot van stikstof fors moet worden teruggebracht en wijst erop dat de landbouw daar een belangrijke bijdrage aan moet leveren. Boeren zijn van plan om vandaag naar Den Haag te gaan om daar van zich te laten horen.
Brandende hooibalen langs de A12 bij Nieuwerbrug.
Brandende hooibalen langs de A12 bij Nieuwerbrug. © ANP
De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat het kabinet betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. De provincies moeten het beleid uiterlijk volgend jaar vertalen in maatwerk voor alle betreffende gebieden.

Wilde acties

Boze boeren hebben sinds de plannen bekend zijn gemaakt een aantal keer actiegevoerd, maar het kabinet houdt vast aan het besluit. Demonstranten uit de agrarische sector trokken vorige week naar Stroe voor een grote manifestatie. Gisteren volgden er wilde acties, waarbij boeren op meerdere plaatsen in het land de weg op gingen om blokkades op te werpen. Ook trokken boeren weer naar het huis van stikstofminister Christianne van der Wal.
LTO Nederland roept boeren opnieuw op om acties tegen het stikstofbeleid "passend en waardig" en volgens de wet te laten verlopen. De land- en tuinbouworganisatie begrijpt de boosheid bij de demonstranten, maar vreest dat de acties verspreid over het land het draagvlak in de samenleving zullen verminderen.
Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn "onacceptabel", zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier vanmorgen tijdens een persmoment over de ontregelende acties van boeren die tegen het stikstofbeleid protesteren. Maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.
[localfocus:https://localfocuswidgets.net/62baa3b918a05">

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.