Hoge Raad: gekraakte chats rechtmatig bewijs in proces over liquidatie in IJsselstein

Politieonderzoek na de moord op Samir Erraghib in 2016.
Politieonderzoek na de moord op Samir Erraghib in 2016. © Koen Laureij
IJsselstein - Versleutelde chatberichten die afkomstig zijn uit een gekraakte server mogen worden gebruikt als bewijs in een strafzaak. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een arrest over een geruchtmakende liquidatie in IJsselstein.
De Raad deed uitspraak over de zogenoemde Ennetcom-data. Ennetcom was een Nederlandse dienst waarmee mensen versleutelde berichten naar elkaar konden sturen. De gebruikers, onder wie criminelen, voelden zich onbespied en spraken openlijk met elkaar over hun daden. De berichten stonden op een server in Canada, die in beslag is genomen. Vervolgens zijn de berichten ontsleuteld. Dat leverde justitie een schat aan informatie op.

Samir Erraghib

De chats zijn onder meer gebruikt als bewijs in een zaak rond de moord op Samir Erraghib. Hij werd op 17 april 2016 in IJsselstein doodgeschoten in zijn auto, terwijl zijn dochtertje naast hem zat. De twee uitvoerders van de moord zijn in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel.
Een van de veroordeelden ging in cassatie, met als argument dat de Ennetcom-chats niet zouden mogen worden gebruikt als bewijs. Nederland had de gegevens namelijk gekregen als onderdeel van een andere strafzaak. Daarna bleek dat de chats ook over de moord op Erraghib gingen.

Geldig bewijs

De Hoge Raad heeft die eis nu dus van tafel geveegd. Nederland heeft met Canada afgesproken dat de chats ook in andere zaken mochten worden gebruikt als bewijs, op voorwaarde dat een rechter-commissaris daar toestemming voor zou geven. Dat is gebeurd, en daarom is het geldig bewijs.

Marengoproces

De moord op Erraghib speelt overigens ook een rol in het Marengoproces, waarin vandaag de strafeisen bekend worden. Het OM ziet Ridouan T. als opdrachtgever voor de liquidatie.
T. was geen verdachte in de strafzaak van de uitvoerders, waarover de cassatie-uitspraak gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.