Boeren balen bij Galgenwaard van provincie: 'Hoe kan het dat je iets belooft en opeens is het anders?'

© RTV Utrecht
Utrecht - Tientallen boeren trokken uit de hele regio vanochtend op de trekker naar stadion Galgenwaard in Utrecht. Her en der werd een kruispunt kort geblokkeerd om de stoet door te laten, maar grote overlast bleef uit. Voor de boeren in Utrecht was het belangrijker dat ze gehoord worden door politici. "Ze zeggen steeds dat ze in gesprek willen, ik heb gezegd: bij met elkaar spreken hoort ook naar elkaar luisteren."
Boeren balen bij Galgenwaard van provincie: 'Hoe kan het dat je iets belooft en opeens is het anders?'
In eerste instantie wilden de boeren naar het provinciehuis. Na een oproep van de provincie dat niet te doen in verband met Oekraïense vluchtelingen trok de stoet naar het voetbalstadion. Bestuurders van de provincie kwamen daar naar de boeren luisteren: gedeputeerden Mirjam Sterk en Arne Schaddelee en commissaris van de Koning Hans Oosters.
Gedeputeerde Mirjam Sterk spreekt van een heftige middag. "Heel veel emoties en onzekerheid, wat ik me ook goed kan voorstellen. Maar ik ben blij dat ze er waren en dat wij er bij konden zijn en dat het ook op zo'n goede manier gebeurde, hier bij het stadion."
De boeren uitten hun frustratie in woord en daad. Onder andere door een bult zand te storten op de parkeerplaats van het stadion, uit de bult steekt een protestbord: 'Deze grond steek die in je kont'. De Leersumse boer Walter Roubos weet zijn boosheid genuanceerder onder woorden te brengen. "Minister Van der Wal heeft een opdracht bij de provincies neergelegd en Utrecht gaat mee. Terwijl wij denken dat Utrecht niet weet waar ze het over hebben. Hoe kan je nou meegaan met een opdracht die je niet voltooien kan?"
Anderen boeren vinden dat de provincie niet genoeg luistert naar het Stikstofcollectief Landbouw Utrecht. "Daar zitten echt slimme, ondernemende boeren in", zegt boerin Anja Henken uit Leersum. Zij werkt als ZZP'er bij verschillende boeren in de regio en heeft samen met haar ouders een gemengd bedrijf met veertig melkkoeien en 12.000 biologische leghennen. Zij ziet vooral bedrijven waar 47 procent of 58 procent stikstofreductie gerealiseerd moet worden. "Als je zover moet gaan reduceren en je mag geen innovatieve technieken inzetten, dan is je bestaansrecht gewoon weg. Zeker met hoe ons verdienmodel op dit moment is."

'Je probeert betrouwbaar te zijn'

Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland hebben laten weten vast te willen houden aan eerder gemaakte plannen om de stikstofuitstoot te reduceren. De boeren bij de Galgenwaard vragen zich af waarom de provincie Utrecht niet ook zijn eigen plan wil trekken. Bovendien is er in het verleden afgesproken met de provincie dat stikstof geen invloed zou hebben in bepaalde natuurgebieden. Boerin Henken: "Daar staat een handtekening onder en die gebieden zijn nu wel stikstofgevoelig. De betrouwbaarheid is daardoor voor ons zo laag. Hoe kan het dat je iets belooft, je zet er een handtekening onder, en opeens is het anders?"
"Je probeert daarin betrouwbaar te zijn, maar het is natuurlijk ook zo dat beleid soms wijzigt", zegt gedeputeerde Mirjam Sterk. Ze begrijpt het verwijt. "We zien ook dat de oplossing van het Rijk die moet komen, steeds uitblijft. Dus ik kan me voorstellen dat zij dan zeggen: de overheid is onbetrouwbaar."
Sterk: "Maar toch ik wil ik zeggen: er zitten echt mensen die voor jullie spreken. Voor al die mensen die in Utrecht wonen en willen dat het gewoon mooi en groen en leefbaar blijft."
Zo ziet de landbouw in de provincie Utrecht er nu uit

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.