Inflatiespook waart door de supermarkt: 'Rosbief of filet americain? Koop ik niet meer'

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. © ANP
Provincie Utrecht - "Ik koop veel minder luxe producten", verzucht een klant van de PLUS-supermarkt in De Meern. "Rosbief en filet americain bijvoorbeeld. Dat vind ik lekker, maar dat zit er nu even niet in."
De inflatie stijgt ontzettend hard de afgelopen maanden. De dagelijkse boodschappen zijn voor een steeds grotere groep een uitdaging. Bijna een derde van de bevolking van 15 jaar of ouder verwacht dit jaar een verslechtering van de eigen financiële situatie, meldt het CBS. Vorig jaar was dat percentage nog 16 procent. Vooral huurtoeslagontvangers zijn pessimistischer, 10 procent kampt inmiddels met betalingsachterstanden.

Teleurgesteld en boos

Stefan Blom, eigenaar van de PLUS-supermarkt in De Meern, merkt aan zijn klanten dat ze het moeilijk te verteren vinden dat alles zo duur wordt. "Sommigen zijn teleurgesteld en boos. Ook vragen ze zich af waar dit naartoe gaat."
Vooral brood en kaas zijn veel duurder worden, vertelt Blom. "Een stuk jong belegen kost zo 6,50. Kaas onder de 5 euro vind je niet meer. En waar je voor grote boodschappen eerst 150 euro kwijt was, betaal je nu 170 tot 180 euro. Dat zijn serieuze stijgingen."
De supermarkteigenaar zegt er weinig aan te kunnen doen. "Mijn inkoopprijs en kosten gaan ook omhoog. We moeten het doorberekenen om open te kunnen blijven en maken zeker niet meer winst."
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) in Utrecht herkent de zorgen over de inflatie. "We krijgen zeker signalen dat mensen het zwaarder hebben en willen willen weten waar dit eindigt", zegt woordvoerder Karin Radstaak.
Karin Radstaak van het NIBUD.
Karin Radstaak van het NIBUD. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
"Mensen die al weinig geld hadden, moesten natuurlijk al budgetteren, maar ook mensen met hogere inkomens merken dat ze veel meer uitgeven dan voorheen. Ik kan met voorstellen dat de lol er wel vanaf gaat bij het boodschappen doen."
Er zijn zoveel mensen die vreselijk veel verdienen, laat ze daar 10 procent weghalen
PLUS-klant
Een klant van de PLUS in De Meern telt de boodschappen in haar mandje. "Slasaus, roomboter, melk, karnemelk, vruchtendrank en ovenkroketten... Ik word steeds kiener en kies bewust voor minder luxe producten. Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt. Straks komt mijn zus en dan hebben we het ook weer over. Zij is een stuk jonger dan ik en heeft een gezin. Dat gaat nog meer geld kosten."

Niet eerlijk

Eerlijk vindt ze het niet. "Ik denk weleens: laten ze wat meer geld weg halen bij de rijken in plaats van bij bijvoorbeeld de AOW'ers. Er zijn zoveel mensen die zo vreselijk veel verdienen. Laat ze daar 10 procent weghalen en 1 procent bij ons."
Een begrijpelijk verhaal, vindt het NIBUD. "We merken de inflatie allemaal, maar de een wel meer dan de ander. En dat maakt het wel oneerlijk. Het is een lastig onderwerp voor veel mensen om toe te geven dat je bepaalde dingen niet meer kan en andere keuzes moet maken."
Live in de PLUS-supermarkt in De Meern (08.40 uur)
Live in de PLUS-supermarkt in De Meern (07.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.