Monumenten op plek waar in 1943 twee bommenwerpers neerstortten in Montfoort: 'Voelt als een afsluiting'

Ad Spruit van het Comité Memorials Montfoort
Ad Spruit van het Comité Memorials Montfoort © RTV Utrecht / Dion Balfoort
Montfoort - In Montfoort zijn vandaag twee monumenten onthuld in de omgeving waar precies 79 jaar geleden twee Britse Stirling bommenwerpers neerstortten. Hierbij kwamen veertien bemanningsleden om het leven.
De veertien slachtoffers zaten op 29 juli 1943 in een vliegtuig op weg naar Duitsland om de oorlogsindustrie bombarderen. Zo ver is het niet gekomen, want in de omgeving van Montfoort zijn de twee bommenwerpers neergehaald. "Deze bommenwerper is aangevallen door een Messerschmitt, een Duitse nachtjager", vertelt Ad Spruit van het Comité Memorials Montfoort. "Twee bemanningsleden zijn toen uit het vliegtuig gesprongen, maar een van hen sprong van een te lage afstand en overleefde het alsnog niet."
Op de locaties waar de toestellen neerkwamen zijn nu gedenktekens geplaatst. Een van de mensen die de monumenten heeft onthuld is de 78-jarige Gordon Grafit. Hij is de zoon van de omgekomen navigator en heeft zijn vader nooit ontmoet. "Ik was nog niet geboren toen mijn vader omkwam. Ik ben wel een aantal keer bij zijn graf geweest, maar sinds vandaag weet ik meer over hoe hij is omgekomen. Het voelt als een afsluiting."
Monumenten op plek waar in 1943 twee bommenwerpers neerstortten in Montfoort
Op de monumenten staan de namen van de overlevende en de omgekomen bemanningsleden. Het gedenkteken staat op een plek waar veel fietsers en voetgangers voorbij komen. En dat is niet voor niets, zegt Spruit. "Mensen weten best weinig over de bommenwerpers. Door dit gedenkteken neer te zetten op een druk begaanbare route worden fietsers en voetgangers eraan herinnerd wat hier gebeurd is."
Naast de onthulling van de gedenktekens was er ook een eerbetoon van de luchtmacht. Die vloog over in een Harvard, een gevechtsvliegtuig uit de oorlog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.