Garagehouder Soest vrijgesproken van faciliteren drugshandel, wel taakstraf voor bezit verboden middelen

De garagehouder in Soest is vrijgesproken van faciliteren drugshandel
De garagehouder in Soest is vrijgesproken van faciliteren drugshandel © Niels Drost
Soest - De garagehouder uit Soest die werd verdacht van het faciliteren van criminele activiteiten door verborgen ruimtes in te bouwen in auto's, is vandaag door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank acht weliswaar bewezen dat de garage geheime compartimenten inbouwde in de wagens, maar stelt dat er onvoldoende bewijs is dat de man hiermee opzettelijk bijdroeg aan de handel in drugs. Wel is de garagehouder schuldig bevonden aan het bezitten van verboden middelen. Hiervoor heeft hij een taakstraf van 150 uur gekregen.
Eerder had het Openbaar Ministerie (OM) twee jaar cel geëist tegen de man, waarvan één voorwaardelijk. Volgens het OM had het bedrijf een internationale clientèle en was het een onmisbare schakel voor het vervoer van harddrugs over land. Justitie zag het inbouwen van de ruimtes waarin drugs konden worden gesmokkeld als een vorm van ondermijning, omdat de bovenwereld hier de onderwereld faciliteert. De rechtbank gaat hier dus niet in mee.
De verdachte zelf ontkende alle beschuldigingen. Hij zou juist verborgen ruimtes hebben verwijderd. De drugs die bij de doorzoeking van de garage waren gevonden, waren volgens hem ook de zijne. Dit ondanks dat er een kentekenbewijs van een door hem verhandelde auto bij lag. De verdediging stelde dat de tas er net zo goed door een medewerker of zelfs door de buren kon zijn neergelegd.

Maandenlang geobserveerd

De zaak rondom de garage kwam al in 2018 aan het rollen door informatie van de geheime dienst van de politie. In Frankrijk was een bestuurder aangehouden met 100.000 euro verstopt in zo'n geheim compartiment. Die auto bleek een paar maanden eerder door dit bedrijf naar Frankrijk te zijn geëxporteerd. Vervolgens heeft de politie de garage meerdere maanden geobserveerd. Hierbij werden onder verborgen camera's geplaatst en telefoons afgeluisterd.
Volgens de officier van justitie (OvJ) kwam hieruit naar voren dat er opvallend veel mensen 's avonds na sluitingstijd naar de garage kwamen, waaronder veel auto's met een buitenlands kenteken. Ze konden vervolgens aangeven hoeveel drugs ze wilden vervoeren en daar werd de verborgen ruimte op afgestemd, aldus de OvJ. Op 1 november 2018 deed de politie een inval bij de garage, waarbij het een Smart aantrof waarin een monteur net een verborgen ruimte had aangebracht. Volgens het OM werden in de onderzoeksperiode veertien auto's door de garage voorzien van een geheim compartiment. Dat komt neer op ongeveer een auto per week, maar dat zou slechts het topje van de ijsberg zijn geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.