Op 1 op de 5 N-wegen in Utrecht mag voortaan niet meer 80, maar maximaal 60 worden gereden

© Provincie Utrecht
Provincie Utrecht - De maximumsnelheid wordt op een aantal provinciale wegen de komende jaren verlaagd naar 60 kilometer per uur. Op de parallelwegen gaat de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. Provinciale Staten stemden vandaag in met het voorstel van het provinciebestuur.
Het gaat om zo'n twintig procent van het totale aantal kilometers provinciale weg.De eerste wegen die worden aangepakt zijn de N224, vanaf Zeist tot de N227; de N225, vanaf Rhenen tot Gelderland en de N415, van de N221 tot Hilversum.
Daarnaast worden alle oversteken waar geen stoplichten of zebrapaden zijn vóór 2040 veiliger gemaakt. Dat gebeurt door een snelheidsverlaging of "een andere passende maatregel". In totaal gaat het om 86 overgangen waarbij begonnen wordt met de 19 gevaarlijkste.
Het plan draagt niet alleen bij aan de verkeersveiligheid, verwacht de provincie, maar heeft ook "een positief effect op de natuur, geluid en uitstoot". Volgens gedeputeerde Arne Schaddelee wordt hiermee een grote stap in de goede richting gezet richting een gezondere leefomgeving voor iedereen die in de buurt van onze provinciale wegen is of woont.

Doorstroming

ChristenUnie-fractievoorzitter Henriette Rikkoert gaf vanmorgen op Radio M Utrecht aan dat de snelheidsverlaging nauwelijks tot extra reistijd zal leiden omdat de doorstroming van het verkeer ermee wordt vergroot. "Bovendien weegt de verkeersveiligheid voor met name fietsers zwaarder."
De verlaging van de maximumsnelheid kan niet alleen binnen de coalitie op enthousiasme rekenen, maar ook bij de grootste oppositiepartij VVD. "Naast bereikbaarheid hebben wij ook verkeersveiligheid hoog in het vaandel staan. 80 is prachtig op N-wegen, maar 60 bij oversteekplaatsen voor langzaam verkeer is verstandig"', aldus de liberalen op Twitter.
Er werd een voorstel van de SGP aangenomen voor het ontwikkelen van een toekomstvisie voor de hele N225, die tussen Driebergen en het Gelderse Oosterbeek loopt. Alle knelpunten in moeten daarbij in kaart worden gebracht met daarbij bijzondere aandacht voor de kruising met de N227 in Doorn.
Het provinciebestuur verwacht dat het aanpassen van de wegen in 2040 klaar zal zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.