Oekraïners in Montfoort: wanneer besluit je te vluchten?

De Oekraïense vrouwen kunnen eindelijk hun leefgeld gebruiken
De Oekraïense vrouwen kunnen eindelijk hun leefgeld gebruiken © RTV Utrecht
Montfoort - Veel van de vluchtelingen uit Oekraïne hadden weinig tijd om over hun vlucht na te denken. Docent Engels Ira: "Ik kreeg aan het eind van de middag een telefoontje. Er was plek voor mij, mijn moeder en mijn gehandicapte dochter. Maar dan moest ik wel op dat moment "ja" zeggen én de ochtend erna in alle vroegte vertrekken. Ik heb ervoor gekozen om te gaan, maar het was een heel ingewikkelde keuze".
Hoofd en hart van Oekraïense vluchtelingen zijn nog in het moederland

Eén koffertje kleding

Die korte voorbereidingstijd en het gevoel dat ze binnen een aantal weken weer terug naar huis zouden kunnen gaan, maakt dat gezinnen vaak slechts met een koffertje vol eerste levensbehoeften en kleding aankwamen. "Alles werd hier in Montfoort voor ons geregeld. Er waren studio's voor ons gemaakt, met fijne bedden, er werd voor ons gekookt, Montfoorters kwamen speelgoed voor de kinderen brengen", legt Ira de gang van zaken in de eerste weken uit.
Margreet in gesprek met Ira
Margreet in gesprek met Ira © RTV Utrecht

Een nieuw thuis

Nu blijkt dat terug gaan naar Reya - de stad in Oekraïne waar veel van de vluchtelingen in Montfoort vandaan komen - lang niet voor iedereen veilig is, moeten de gezinnen een tijdelijk thuis van hun verblijf in Nederland maken. Sacha, gekomen met haar man en zoon, vindt dat ook wel fijn: "Het was heel vriendelijk dat er voor ons gekookt werd en mensen spullen kwamen brengen, maar nu we weer zelf via de gemeente ons eigen leefgeld hebben en zelf koken, voelt het soms net wat meer als 'thuis'".
Wat blijft is het gevoel dat alles iedere dag anders kan zijn. Vooral Ira heeft het daar moeilijk mee: "Ik ben docente, ik draag in mijn eentje de zorg voor mijn gehandicapte dochter en ben gewend mijn leven te plannen. Nu is alles anders. Hier én thuis in Oekraïne kan alles per dag veranderen. Dat maakt me nerveus, maar ik leer te leven bij de dag".
Liuba leert een poffertjespan kennen
Liuba leert een poffertjespan kennen © RTV Utrecht

Deze maand volgt presentator Margreet van Gils een aantal Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Montfoort. Hoe gaat het nu na vier maanden in Nederland met ze? Hoe vinden ze hun draai en wie ondersteunt ze daarbij? Zo volgen we de Oekraïense klas in basisschool het Kompas, maken we kennis met een aantal gezinnen en hun kinderen en ontmoeten we Montfoortse vrijwilligers en buddy's.

Veel van deze gezinnen worden hier in Nederland praktisch ondersteund door stichting Metadidomi die ook noodhulp aan de achterblijvers in Oekraïne biedt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.