Balkons Maarssense flat dreigen in te storten, bewoners mogen er niet meer op

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Maarssen - Bewoners van drie flatgebouwen in Maarssen mogen hun balkons niet meer op. Tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden is geconstateerd dat de balkons onveilig zijn en dat ze dreigen in te storten. Er staan hekken om de appartementen heen, zodat niemand onder de balkons door kan lopen.
Gistermiddag kregen bewoners van de portiekflats aan de Nicolaas Maesstraat te horen dat ze hun balkon niet meer op mogen. In totaal gaat het om 24 woningen, waarvan het merendeel verhuurd wordt door woningcorporatie Portaal. Er blijkt schade te zijn aan de ophangpunten, de kolommen en voetplaten waarmee de balkons zijn vastgemaakt.

'Wat is er aan de hand?!'

"Gistermiddag werd er contact opgenomen", vertelt bewoonster Bea Jansen. Ze kreeg een brief in de bus. "Ja, ik was heel erg verbaasd. Wat is er aan de hand? Ons balkon blijkt onveilig te zijn. De andere flats moeten nog gedaan worden, maar ze hebben precies dezelfde constructie en zijn daarom ook afgezet." Gisteren stond Jansen nog op haar balkon. Toen zag ze een aantal mensen staan en wijzen, waarop ze vlak erna het nieuws kregen dat ze er niet meer op mocht staan. "En toen was het een heel gehaast met het plaatsen van de hekken."
Intussen heerst er nogal wat onduidelijkheid onder de bewoners, die je mondjesmaat nog op hun balkon ziet staan en elkaar ontmoeten op straat om te praten. Ze vragen zich af hoe lang ze niet op hun balkon mogen komen en ze zijn verrast dat de balkons zo plotsklaps onveilig zijn. "Het is voor mij een raadsel wat er aan de hand is. Ik zie ook geen stukken beton liggen bijvoorbeeld."
Een woordvoerder van Portaal laat weten dat geen enkele bewoner van de drie complexen op het balkon mag, in ieder geval tot er aanvullend onderzoek is gedaan. "Volgende week houden we een bijeenkomst. Tegen die tijd hopen we te weten wat er precies aan de hand is en wat het plan van aanpak is." Hoe lang de balkons al onveilig zijn is nog niet duidelijk, zegt de woninncorporatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.